24smolian.com/Общество

Фанари е любима лятна дестинация на хората от Източните Родопи, но немалко нашенци пътуват до курортното селище и през зимата. Вярно, повечето съзерцават морето от таверните на брега, похапвайки калмари, октоподи и други местни вкусотии, но има и туристи за… сезона на фламингото.
Над 2 хиляди розови фламинги има в езерата в района на Фанари. В някои дни тук се наблюдава фотографско оживление. С модерна и скъпа апаратура във Фанари пристигат орнитолози от САЩ, Холандия, Ирландия и други страни. Стоят с часове по бреговете на защитените от закона езера, особено в района на плажната ивица, свързваща Фанари и Ароги.
Със затоплянето на времето в последните дни тук могат да се видят много туристи от България, проявяващи интерес към розовите екзотични птици.
В района на Фанари мигрират и гнездят редки видове птици. Най-често гостите фокусират с фотоапаратите си розовото фламинго.
Цялото си време фламингото прекарва във водата и се храни с артения – солнично раче. Птиците са спокойни, не се впечатляват особено човешко присъствие и не отлитат, а само навлизат по-навътре в езерото. Обикновеното фламинго е много социално животно. То се групира на големи колонии от 100 до 1000 двойки. Индивидите достигат зрялост на възраст от 3 до 4 години, но започват да гнездят едва на 5-годишна възраст. Те са едни от най-дълго живеещите видове - преживяват средно около 60 г. Теглото им е от 2 до 4 кг, а размахът на крилата - 140-160 см. Възрастният индивид достига до 150 см и е малко по-едър от женския. Краката на обикновеното фламинго имат чисто розов цвят. Според американски учени причината птицата да стои на един крак е, че по този начин тя регулира телесната си температура.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I