Стотици идват за камъни в родопско село


24smolian.com/Общество/Регион

Прекрасен ахат, открит в коритото на малката река Буюк дере, е бил подарен на Бил Клинтън. Полускъпоценният камък дори е красял бюрото на бившия американски президент.

Това твърди един от стотиците ентусиасти, които редовно посещават малкото родопско село Кос, за да търсят своите съкровища в коритото на водоема, чието течение е насочено към Средна Арда.

„Каза ми го преди години един хасковлия. Ахатът бил много красив и подарен на Клинтън. Тук през лятото идват много хора от цяла България, за да търсят полускъпоценни камъни. В момента има малко вода, но през пролетта нивото ще се вдигне и реката ще понесе много камъни“, разказва пред екип на „Родопи voice“ Джевджет Исмаил. Къщата на 66-годишния мъж се намира още в началото на село Кос, веднага след каменния мост. Под него пък и по поречието на Буюк дере е скъпото място за туристи.

„Някои идват още в четвъртък и си тръгват в неделя. Пълнят чували с камъни. Отсядат в къщата за гости в селото, плащат по 20 лева нощувка“, споделя Джевджет.


Търсачите обаче не са аматьори.

„Идват „въоръжени“ с оборудване. Дрехи, ботуши, машини за рязане на камъка. Те ги познават, но трябва да се срежат, за да се види сърцевината. Ахатът е много красив. Една жена дори ми показа какви обеци си е направила с парчета камък-красота“, разказва родопчанинът.

В селото се занимават със скромно земеделие, в малки градини, както и животновъдство. Кос е обградено от баири и скали. Сред тях има останки от тракийски светилища, както и шарапани, т.нар.“винарни“, издялани в камъните, на древния народ.

„Сигурно ги продават, ама колко струват и къде ги дават, не сме наясно. Не може всеки да прави това. Трябва да има знания. Но много идват да търсят, по цялото корито обикалят през лятото“, допълва Джевджет.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I