Жельо МИХОВ/
24smolian.com/Общество

Бягството се е превърнало в национален спорт. Както и отмъкването на разни неща. Да си съшит в гоблена на далаверата. Това е мъдрост, която има чудни проявления. От мургавия несретник, изправен пред Темида заради чифт маратонки, до напудрения млад меринджей, засукал партийно мляко преди още да се нарадва на китапа от университета. Всеки иска да вкуси от гурме менюто на лесното с по възможност най-малко труд и упоритост.

Партиите се превърнаха в трудови борси за всякаква паплач, а лелеяният запад за утеха на джобните тегоби на този, който бе лишен от помилването по главицата от партийните корпорации.

Една такава ненормална обстановка. Шантава, обесена надолу с главата. Обърната с хастара навън. Прелюбодеяние на идеали с действителност, мрачни кътчета от душата. Запалени свещи из тях, поставени върху скрин с мухлясалите мечти. Около него оклюмали глави, празни мисли на празни хора, продажби на плът и души. Сделки с дявола на суетата, на парите, на красивото бъдеще, огледано изкривено в лъскавата ламарина на автомобила модел „на село ще завидят“.

 

В тази килия на съвремието се раждат утайките на битието.

 

Новите начала, по същество прастари инстинкти за добруване на собствения задник. Кръв, примесена със сълзи прилепя рамката на подобна картина. И блъска, струи извън нея. Тече, капка по капка в локвата под този стоп-кадър на една будна кома за цялото съзнание. Неосъзнати греховни трепети, които тласкат към бездната, където стоновете са фон на една безкрайна мъка.

Няма победители в този живот. Има страдание, покрито с лъскавия сатен на една измама.

Това е обществото ни. В което бягството е национален спорт. Най-лесно е да побегнеш. Най-трудно е да промениш пейзажа. Защото за последното не се изисква лъскав костюм, а просто едно сърце. Не обвито в лой, не холестерола на изчанчаната демокрация и тоталитарния капитализъм, а нещо повече. Лесно, съкровено, извътре. В скрина, върху който са свещите на съдбата.

Неразбран повик на същото това сърце. Натъпкано без жалост в ауспуха на тъпия автомобил, втора ръка от някоя си държава, давана за пример.

Вместо борба се избира бягство, вместо сражение-конформизъм. Защото така се вписва по-лесно в стадото. Което тъй или иначе ще бъде избито. Защото това е в природата на нещата. Хищниците изяждат тревопасните, които не се отличават с особени борбеност, разсъдък и воля…

 


Елена и Херо – от кремчето до голямата корупция

 

Поглед към екрана.

Мине се не мине време и леля Елена се появи по някоя медия като тежък капацитет. Последната изява е по тънката част-анализ на последното интервю на американския посланик Херо Мустафа. Правителствената преводачка от ерата на Тодор Живков разсъждава за корупцията.

„Смисълът на казаното от Херо Мустафа за България е много тежък. Още повече, че три и половина години изминаха, откакто тя стъпи на наша земя, но нищо не се е променило“, смята леля Елена и припомня една от първите речи на дипломата, в която се казва „Ще се боря със зъби и нокти, за да постигнете върховенство на закона”.

След подобни цитати някак нелепо звучи дешифровката на експреводачката на Живков, извън контекста на това как някакъв дипломат щял да ни бори корупцията, освен ако няма неограничена власт за събитийността в страната? Но това е друга тема, Херо си е различна бира. „Тънката част“, както казахме по-горе.

Друг интересен момент е загрижеността на леля Елена относно тежката рушветчийска среда в страната. Нито и нюанс от морална себеукоримост. Сякаш прибирането на кремчета от летището без да се платят не е част от цялата властова вакханалия по темата?

 

Истината е проста-България щеше да е рай, или поне малко рай, ако не се крадеше толкова много.

 

И за този извод не са нужни „зъбите и ноктите“ на американски дипломат, пък дори изявяващ се като генерал-губернатор на държавата България.

Просто и лесно, никаква експертност не е нужна. Хеле от хора, задържани за кражба на козметика от летище.

Пресоли се манджата с аморални типажи, които са турили маската на морала. Важи и за двете лели. Защото втората счита вероятно за голям връх в демокрацията лобисти да превъртат милиони долари в САЩ за прокарване на определени закони. Което си е онагледена корупция, ама за нашите си хора-и нямало нищо лошо.

Хора, които крадат козметика, говорят за корупция?!

 

Брюксел и Вашингтон замениха Москва

 

Около 3 милиона нашенци живеят извън пределите на страната. Всички анализи на статистиците прогнозират, че след десетилетия емигрантите ще са повече отколкото останалите из територията, наречена България. Пребиваващите тук пък отдавна са колониализирани от евроатлантически ценности и следват зададените им параметри. ЕС влезе в школата, ученици станаха посланици, евроидеали вървят по на килограм.

Плам и жар като „Москва, Москва, ти пак си огнено сърце…“, само дето заменихме Москва с Брюксел и Вашингтон.

 

Как се тръгна…

 

Родопчанин бе обявен за мъртъв 60 години след като бе осъден на… смърт чрез разстрел! Уникалното дело бе заведено в съда в Момчилград от брата на мъжа, изчезнал безследно през септември 1960 година. Нито едно ведомство в страната, нито пък роднини на момчилградчанина знаят нещо за съдбата му през всички тези десетилетия.

Мъжът отбивал военната си служба в Момчилград. Редникът обаче решава да избяга зад граница заедно с още един войник. Двамата напускат казармата и прекосяват нелегално границата с Гърция на 19 септември 1960-а година. Никога повече не се чува нищо за тях.

Момчилградчанинът е осъден задочно от Пловдивски военен съд на смърт чрез разстрел. В нито един архив обаче няма данни присъдата да е изпълнена.

60 години след бягството през границата, бе входиран иск в съда да бъде обявен за мъртъв. Магистратите посочиха за дата на смъртта 19 септември 1960 година. Денят на бягството.

 

Какво се случи

 

В пъти повече хора избягаха от страната след като влязохме в Европейския съюз. Приказките за високия стандарт се оказаха преразкази на положението в развитите държави от топ икономиките на ЕС. У дома нищо не се случи. Милиарди потъваха от фондове незнайно къде, но положението така и не мръдна особено.

Отворените граници пък предизвикаха истинско преселение в западна посока. Милиони нашенци са вече по всички краища на света. У дома ги посрещат торбичките като байраци из храстите след границата, дупките по пътищата, вълните по ремонтираните участъци, режимът на водата по родните села лятно време.

И те гледат с погнуса. Защото са виждали, че може. Може и по-добре. Далеч по-добре.

И едните, и другите

Вървим към финал. В който говорителите на „розовото настояще и светлото бъдеще“ отдавна ще са се изнесли към имотите си в западна посока.

Всеки осъзнава какво се случва, но мълчанието е другата „олимпийска“ дисциплина, в която сме най-добри.

Битката бе отказана. Избра се бягството и мрънкането. Който не краде, майка му да…

Вътрешнодушевен мотив за живота.

Краде се наред, от всичко и всички. И това го знае всяко хлапе. Но борба с  това няма. Дотам стигнахме, че дипломат задига козметика и в същото време цъка срещу корупцията в страната. И прави ихтибари на чужд посланик.

Не за бягане, за сопи е време…

На снимките:

-Умора, баири, вода, избори – роден мислител

-Вечна дружба Елена и Херо

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I