24smolian.com/Регион

Прокурори от Районна прокуратура - Смолян участват в поредица от срещи с жители на пограничните села в региона и беседват с тях за мигрантския натиск, каналджийството и телефонните измами. Първата проява от програмата беше в края на миналата седмица и се проведе в читалището в с. Елховец, общ. Рудозем. Населеното място се намира на около 30 км от границата с Гърция. С жителите на селото се срещнаха Петко Братованов, заместник-районен прокурор на гр. Смолян, Мирослав Алендаров, младши прокурор в Районна прокуратура – Смолян, гл. инспектор Павел Диев, началник на РУ на МВР  – Мадан, Емил Ковачев - полицейски инспектор в с. Елховец, и кметът на селото Добромир Шевелиев.

Прокурор Петко Братованов обясни на присъстващите как да реагират и къде да подадат сигнал, ако забележат чужди граждани в селото, както и какви са наказанията за каналджийство. Той напомни, че ако местните жители видят непознати хора веднага трябва да позвънят на телефон 112 или да уведомят полицейския инспектор.

„До момента не сме забелязали чужденци да минават през нашето село, но ще бъдем бдителни. Благодарим за посещението и за съветите, които получаваме от прокурорите“, изказаха се местните жители.  Присъстващите на срещата се интересуваха какви са наказанията за каналджийство и ако един човек подпомага мигранти да преминават незаконно през страната, за колко време може да бъде предаден на съд. „В Наказателния кодекс е предвидено наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000  лева до 20 000 лева. Надяваме се тези наказания да бъде увеличени, което може да се случи само със законодателни промени“, обясниха прокурорите Братованов и Алендаров.

Двамата магистрати подробно описаха и схемите на телефонни измами и предупредиха хората да не се доверяват на непознати, които им се обаждат и ги заблуждават като пари или златни накити за пострадали от катастрофи техни близки, за операции в болница и др. „Веднага потърсете свои близки и се обадете в полицията и прокуратурата“, предупредиха магистратите.

Снимка: Пресцентър

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I