Регионът с 31 000 души по-малко за 10 години


24smolian.com/Общество/Регион

4186 са неграмотните родопчани. Техният брой е намалял с 46 на сто за период от 10 години, като през 2011-та те са били 8987 души.

Това сочат обработените данни от Преброяването през септември 2021-ва година, установи проверка на „Родопи voice“.

Без да са научили „четмо и писмо“ в област Кърджали са били 7299 души над 9-годишна възраст, показват резултатите през 2011-та, докато две петилетки по-късно техният брой е 3435.

Област Смолян стои доста по-добре на картата по отношение на грамотността. 1688 са били хората без елементарни просветни умения през 2011-та, докато десет години по-късно те са едва 751.

Едва ли обаче качеството на образованието и различните национални програми са в основата на подобрените данни. Според експерти, това се дължи най-вече на… миграцията както към вътрешността на страната, така и зад граница.

С над 31 000 души са се стопили двата региона за този период от време. Лицата над 9-годишна възраст в Кърджалийско са намалели с 8695 души, докато в Смолянско цифрата е внушителна-с 22 635 по-малко.

„С други думи, не че сме успели да ограмотим толкова много хора, а просто те са напуснали страната. Целият региона е гурбетчийски. Зад граница заминават както висшисти и специалисти, така и хора с много скромно образователно ниво. Голям процент и от завършващите средното си образование младежи избират да учат в чужбина, а после… просто не се връщат“, коментираха пред екипа ни експерти.

При разглежданите две преброявания анализът сочи, че най-много неграмотни лица е имало в двата областни центъра.

На снимката: Купон в село и обява за персонал в града

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I