24smolian.com/Общество

Над 6000 лева за лек автомобил на 13 години. Цена отпреди пандемията и развихрилата се криза.

„Масов модел една японска марка. Внос от Франция. Продавачът сваля 400 лева от цената и потегляш. Обичайната смяна на ангренажен ремък, четири филтъра-около 700 лева. След месец и половина се наложи смяна и на съединител-още една камара пари“, разказва родопчанин ситуацията по автокъщите на открито в региона.

Повече от 70% от колите у нас са над 15-годишни, а тези под 5 години са едва 4-6 на сто. Това пък показва статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили. От бранша предлагат въвеждането на субсидии при покупка на електрически автомобил и данъчни облекчения при новите коли. От Асоциацията на производителите на автомобили настояват държавата да изработи стратегия за обновяване на автомобилния парк у нас. От десетилетия страната ни е придобила статут на „автоморгата на Европа“.

„Всеки гледа по джоба си. В момента се иска по 5-6 хиляди лева за кола над 20 години“, споделя друг купувач от Родопите.

С всеки 100 километра навътре в страната, далеч от областните градове, цените на автомобилите падат с по около 1000 лева, пък твърдят водачи.

„Търсиш кола в Пловдив, София, дори в Хасково е по-добре“, категорични са.

Друго мнение-зарежете автокъщите, щом ще е втора-трета ръка, търсете обяви от собственик.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I