24smolian.com/Регион
Над 60 вида диви орхидеи растат в Родопите, твърди Михаела Йорданова, ботаник.
В Родопите се срещат около 90 процента от представителите на семейство салепови - семейството на орхидеите в България, което е представително за биоразнообразието и съхранението на естествените местообитания на орхидеите, казва тя пред БТА. В региона се намират двете единствени в страната находища на една от най-редките видове орхидеи – Венерина пантофка.
На 22 април отбелязваме Международния ден на Земята. Семейството на салепите в Европа не е толкова силно представено, както в тропиците, според Михаела Йорданова, а разпространението в Родопите на толкова различни видове е не само показател за биоразнообразието, но и индикатор за съхранена природа.
Различни видове диви орхидеи могат да се видят и в самата градска среда на Смолян. Предстои публикуване на научно съобщение за един вид орхидея, която се среща в кв. Райково на Смолян. В пределите на самия град има много растения от представителните родопски видове, според Йорданова. Като пример дава един локален български ендемит, който е кръстен именно на Родопа планина, където е открит – Родопска горска майка (Lathraea rodopaea). Паразитното растение, което паразитира върху корените на различни видове дървета, може да се види на много места и в самия Смолян.
Емблематичното за Родопите растение – силиврякът, също се среща и в градската среда на Смолян. Находищата на силивряк в областта са в добро състояние, според Йорданова, тъй като самото растение обитава често пъти недостъпни за хората места – отвесни скали, дълбоки каньони, където няма силно антропогенно въздействие.
Ендемитите са маркер за уникалността на една флора, а Родопите са на първите места в страната по брой на ендемити, според ботаника. В планинския район има много ендемити, които са локални, т.е. характерни само за Родопите. Сред тях са родопска песъчарка(Arenaria rhodopaea), родопска самогризка (Scabiosa rhodopensis) и др.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I