„Призрачните“ домове в нови блокове


24smolian.com/Общество

„Призрачни“ блокове, празни апартаменти, тук-таме светещи прозорци. 85 на сто от жилищата в нови кооперации в Родопите са на гурбетчии, които обаче са зад граница. Въпреки инвестицията в нов дом.

Това установи проверка на екип на „Родопи voice“.

В блока са 25 апартамента. Всички са закупени, но реално собствениците, които са в града, са 3-4. Всички останали са в чужбина. Ситуацията в новопостроена жилищна кооперация в центъра на Кърджали. Съдбата на десетките вдигнати сгради в областния град.

Строителните предприемачи разчитат главно на гурбетчии при сделките с имоти. Апартаменти се продават още на „зелено“, а търсенето предопредели и челното място на Кърджали по строителство.

Ако през 2019 година квадратният метър вървеше по 650 евро, то към момента е над 800, като не липсват и оферти за 900 евро на кв./м. Това е централна градска част. Около 550 евро е квадратният метър във вече презастроения квартал „Възрожденци“.

„Две семейства живеем във входа. Всички жилища са продадени, обзаведени от собствениците, но самите тях ги няма. Идват рядко, за по няколко дни, за да си видят просто имота“, коментира пред екипа ни 38-годишна жена, живееща със съпруга си от около година в нов блок във „Възрожденци“.

Подобна ситуация обаче затруднява поддръжката на общите части.

„Във входа ни става все по-мизерно. Не се събират пари за почистване, не се плаща ток. Искаме от съседи някаква месечна такса за поддръжка, но обикновено отговорът е „Аз си идвам за малко, за няколко дни, живея в чужбина, защо да плащам?“. Така в един момент няколко души трябва да поемат разходи за ток, чистене, асансьор, чиято поддръжка е 80 лева на месец, отделно годишните технически прегледи, които са над 200 лева. Стига се до спиране на осветлението в гаражите. Някои са принудени дори да си поставят отделен електромер, за да ползват осветление само на своята клетка и да плащат само за една крушка“, споделя проблемите 40-годишен мъж. Закупил е апартамент в нов комплекс край Арда. Ситуацията обаче е „Всички жилища са продадени, няма кой да поддържа блока“.

„Много хора от Родопите избират да живеят в по-големи градове. Ориентират се към Пловдив, Стара Загора, София. Други пък инвестират в по няколко апартамента в Кърджали. Предимно гастарбайтери, но не само от града. Голям процент от купувачите са от селата в региона, също работещи зад граница. А така също и от съседната област Смолян“, коментира пред екипа ни брокер на недвижими имоти.

На снимката: Строежите не спират

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I