Дела на „трупчета“ заради забавени експертизи


24smolian.com/Общество

Десетки дела са на „трупчета“ не само в Родопите, но и в страната, заради забавени експертизи. Заключенията на специалистите спъват разследванията във фазата на досъдебното производство, съобщава в последния си брой „Родопи voice“.

Повече от два месеца няма мнение по делото за смъртта на 2-годишно детенце в Смолян. „Смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност“-по това работи следствието, но експертизата все още не е готова, а срокът на разследването е удължен.

Припомняме, че на 11 януари е подаден сигнал за докарано в спешен кабинет детенце без сърдечен ритъм и жизнени функции. Момченцето се е задавило с парче зеле, което е било установено при реанимацията от страна на лекарите. Родителите, докарали го в болницата, обаче твърдят, че детенцето е било живо.

Назначена е съдебномедицинска експертиза. Тя трябва да установи със сигурност причината на смъртта. Най-вероятно след нея ще бъде назначена втора, която пък да отговори кога точно е настъпила смъртта на детето и по този начин да се разкрие дали става въпрос за лекарска грешка.

На 27 октомври м.г. полицаи разбиха най-голямата наркоплантация за марихуана, намирана досега в област Смолян. На площ от един декар, на много труднодостъпно място над девинското село Осиково, разследващите откриха цяла фабрика за производство на дрога. На мястото са били засети и отглеждани растенията. При огледа са иззети 17 кг. и 600 гр. суха тревна маса марихуана и 143 броя канабисови растения.

Пет месеца по-късно разследването не е „мръднало и на педя“ заради забавяне на назначените експертизи. Резултати се очакват от Националния институт по криминалистика. НИК обаче е затрупан от подобен род дела, а мнението на разследващите е „ще трябва да се чака“. Едва след резултатите от експертизите пък могат да бъдат привлечени евентуално обвиняеми. През октомври след разкритията бяха задържани двама мъже. От месеци спрямо тях не е взета никаква мярка за неотклонение.

„Сроковете за разследвания се удължават периодично. Изготвянето на експертизите е проблем от години. Вече са въведени промени, с които се надяваме този проблем да бъде решен. Разследването буквално спира заради очакване на резултати. Заради тях не може да се изготви и обвинителен акт“, коментират за „Родопи voice“ прокурори.

Припомняме и че няколко месеца отне експертното мнение относно психичното състояние на мъжа, който бе нападнал и нанесъл удари на обществено място на кмета на Кирково. През цялото време докато експертизата се бави нападателят бе настанен за лечение в специализирано заведение.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I