Младите не бягат, заселват се чужди


24smolian.com/Общество/Регион

Има и такова село в Родопите. От което младите не бягат към чужбина, а напротив-заселват се дори и чужди. Едва трима са „гурбетчиите“ в смолянското Търън. Пришълците обаче не са дошли да работят, а да споделят здравословния начин на живот с местните.

„Има търсене на имоти. Три стари къщи са продадени. Купени са от бургазлия, варненец и британец“, споделя пред екип на „Родопи voice“ кметът на Търън Явор Говедаров. Едноетажни сгради за по 10-20 хиляди лева, необитаеми от години. Друга къща пък била спазарена за 50 000 лева.

„Нямаме миграция. Младите си живеят в селото. Имаме 45 деца в детската градина, 80 ученици в школото, като само двама от тях са от околни села“, посочва кметът.

Младите работят в близките градове Смолян и Мадан. Има малки фирми и в Търън. 2-3 семейства наистина са избрали чужбина, но това е станало преди 20 години. Идват си често от Испания и Германия.

Младите обаче не се занимават със земеделие и животновъдство. Добитъкът в Търън е скромен на брой, отглеждан предимно от възрастни хора. Земите не се обработват, превърнати в ливади.

„Когато ги връщаха навремето имаше спорове, конфликти, роднини се караха помежду си. Към днешна дата няма кой да ги работи“, казва Явор Говедаров.

Кметът на Търън също е един вид местна атракция. Няма друг управник в страната, който да е бил начело на населено място по-дълго от него. 

„На 27 януари 2025 години ще навърша 50 години откакто съм на едно и също работно място“, казва Говедаров, правейки заявка за пореден мандат след местните избори през октомври.

От 1975-а година той е в кметството на Търън. От 1985-а пък е неизменен кмет на селото.

Видял е какво ли не. Рецептата за толкова мандати е: „Работиш за хората, не за себе си. Екипът ми е с мен от 85-а и никой няма право да върне човек с проблем“.

За какво ли не е търсен от съселяните си 75-годишният Явор Говедаров-да успокоява прибрал се пиян съпруг, да изражда крава…

„Когато ми се позвъни по нощите заради семеен скандал и кажа „Обади се на полицията“, отговорът е „Аз за полицията ли съм гласувал или за теб“, споделя още емблематичният селски кмет.

В Търън живеят 750 души.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I