Чужбина, курорти, иначе няма телевизор за детето

Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

България е единствената държава в света, в която хората докато са на работа мислят откъде да изкарат пари. Този пост във фейсбук колкото и да предизвиква реакции на смях, толкова звучи вярно и тъжно. Заплатите не стигат, разходите са големи и всичко постоянно поскъпва. Хората са принудени да работят на няколко места или на парче, както се казва, за да посрещнат нуждите си.

 

Едно време заплатата стигаше…

 

„С носталгия си спомням времената, когато една заплата стигаше за всичко и даже оставаше някой лев до следващата“, спомня си 56-годишен жители на региона.

Повечето от хората търсят варианти за подпомогнат продънените си семейни бюджети като работят сезонна работа по морето. Други сериозно се замислят да отидат в чужбина.

Летният сезон скоро започва, но както винаги кадри трудно се намират. През цялата година работодатели търсят камериерки, сервитьори, бармани, продавачи и др., но като оповестят заплатата следват коментари от рода „работете си вие за мизерното заплащане“. Има и хора, които са принудени да го направят и за ниско възнаграждение, защото нямат други варианти.

 

Стяга куфара и…

 

„Все пак, колкото и да е трудно със заплатите от лятото караш до зимния сезон, плащаш си заеми, сметки и на семейството изпращам пари“, споделя млад мъж, който от години работи сезонно на Пампорово и Слънчев бряг. Собственикът е родопчанин, наема си кадри от региона. Има ресторанти и в двата курорта и така работниците са постоянно осигурени и си получават заплати.

„Миналото лято като се прибирах купих на сина ми плазмен телевизор, бях му обещал. Ако бяхте видели колко беше щастлив, но ако не работя, не мога да си го позволя. Трудно е, далеч съм от семейството си, но няма как. Жена ми сама се справя с двете деца. В нашата държава е така, сам трябва да търсиш варианти“, коментира младият мъж, който се стяга за гурбет на морето след успешния зимен сезон на Пампорово.

Други ползват отпуските си, дори излизат в неплатен, за да работят я по курортите, я в чужбина. Правят го дори селски кметове.

 


Липса на кадри

 

Поради липса на кадри се наемат нискоквалифицирани хора и по-възрастни, което се отразява на качеството на обслужването. Когато човек работи на повече места и всичко е свързано със срокове със сигурност и качеството на работа е по-ниско.      

„България е прекрасна страна, но не може да случи на управници, които да не крадат и да мислят за хората. Вижте ги и сега, вижте в прокуратурата какво става, за какво се говори.  Ако бяхме по-окумуш народ, щяхме да ги свалим, ама ние си траем. Предполагах, че за децата ми животът ще бъде по-хубав, но сега тотално съм разочарована и ще ходя с тях в чужбина да работим. Няма смисъл да се мъчим тук. Като нямаш елементарни средства за издръжка, ставаш агресивен, злобен и си го изкарваш на най-близките хора“, споделя родопчанка, която стяга куфарите за гурбет в чужбина.

Работата на няколко места се отразява на здравето на хората, защото напрежението е голямо. Разделяш се със семейството си, с близките си, но няма как. Това е оцеляването, превърнало се в единица мярка за живот.

Цяло битие от зима до зима, от година до година, а сега от ден до ден.  Така сме свикнали, а и не реагираме по никакъв начин. Единствено в социалните мрежи псуваме политиците, коментираме и ако някой чете коментарите има чувството, че скоро ще избухне гражданско недоволство. Но не е така, след като си начешат крастата, както се казва, с виртуални опоненти и след една ракия вкъщи, пак се връщат към реалността.

Всеки народ заслужава управниците си. Те са отражение на народа, който ги е избрал. 

И така оцеляването продължава в условията на несигурна политическа обстановка, близка война, безпаричие, несигурност, работа до изтощение и чудовищна инфлация. И който оцелее, оцелее…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I