24smolian.com/Регион

Цените на горивата в България са „стръв“ за гърците, на седмична база има ръст на пътуващите да заредят с бензин и дизел и да купят хранителни продукти в населени места близо до ГКПП „Маказа“. Това пише „О хронос“ в репортаж за зачестилите пътувания през „Маказа“ на жители на Комотини и околните села. Пълнят кошниците си не от потребителската кошница в Гърция, а от пазарите в съседна България, констатира медията.

"Цената на бензина при нас варира между 1,759 и 1,880 евро за литър, докато при съседите е по-евтино с поне 30%. Говорим за огромни разлики и вината не е на потребителите. Това са техните портфейли", твърди предприемачът и член на Общогръцката федерация на търговците на горива (POPEK) Йоргос Цамбазлис в интервю за радио Chronos 87.5fm.

„През 2008 г., когато един барел петрол струваше 70 долара, в Гърция един литър бензин струваше 1,40 евро. Днес при същата цена на барел цената надхвърля 1,75 евро за литър. Това се дължи на свръхоблагането на горивата, което сега достига 75%“, отбелязва Цамбазлис.

Цената на бензина в края на миналата седмица е била между 1,759 и 1,880 евро за литър, а на дизела - между 1,559 и 1,799 евро за литър. „В международен план цените падат, докато в Гърция остават високи. Горивото е най-косвеният данък, плащан от гърците. Преди да го получим, ние сме платили данъка и ДДС. Горивата са голям източник на приходи за гръцката държава“, посочва бизнесменът.

Високите цени на гръцките горива карат потребителите към съседна България, категоричен е той. „Показателно е, че в дните на снеговалеж и ниски температури гражданите не излизаха извън страната, което доведе до повишено потребление на бензиностанциите в Комотини“, констатира той. И още: "За съжаление Гърция не губи само от горивата - България продава един литър за 1,29, а ние - за 1,80. Като цяло съседите печелят много от пътуващите и пазаруващи гърци. Това са тютюнът, храната, напитките. Говорим за огромни разлики и това не е по вина на потребителите.

Но когато доходът на двама души е само 1500 евро, наемът е 400 евро, а за отоплението им искат 600-650 евро за къщата, с какви пари да изпратят децата на училище, как да изхранят семействата?

Все повече комотинци се втурват към България не само за бензин, но и за покупки от пазарите, които са с по-ниски цени, следователно напускат още повече пари извън границите, с отрицателни ефекти върху местната икономика на Комотини“.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I