„Имаме амбицията дърводобивът в България да достигне 10 000 000 куб. м годишно, като в момента от горските предприятия и частните фирми той възлиза на около 5 000 000 куб.м". Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в Чепеларе. Заедно с кмета на общината Тодор Бозуков, двамата прерязоха с брадви лентата на първото по рода си в Родопите изложение за горска техника с участието на над 30 фирми, производители на техника за добив и преработка на дървесина.

Министър Найденов посочи, че има голям интерес за износ на дървен материал от турски фирми. Той изрази надежда, във вторник новият Закон за горите да бъде приет. Министърът бе категоричен, че чрез него ще заложат на конкуренцията, а не на обръчите от фирми, каквито през годините е имало в този сектор от БСП и ДПС. Той посочи, че с техниката, с която работят в момента дърводобивните фирми и предприятията, няма да може да се развива сектора, необходимо е и да се вложат средства в горските пътища, които са важна част от инфраструктурата, за да може да се достига до обектите в горите. Мирослав Найденов посочи, че вече има засилване на интереса към усвояване на средства по различните горски мерки, по които се отпуска финансиране. По думите на министъра, към момента общият оборот на Държавните горски предприятия в България е около 300 млн.лв. и идеята им е този оборот да бъде удвоен, а по този начин да се създаде и по-голяма заетост. За ремонт и направа на горски пътища, министърът заяви, че ще бъдат вложени по около 10 млн. лв. за всяко Горско предприятие в страната или общо около 60 млн. лв.

Изложението „Булфорест шоу", което се провежда на Мечи чал, ще продължи до 9 юни.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I