Елена Хаджиева

„Отивам да помагам на дъртите като сеят картофите и тютюна, а за бала те ще се отчетат с повече пари". Това разказва дванадесетокласникът Милко от Неделино, на който през май тази година му предстои абитуриентски бал.

Априлската ваканция от дълго време в Смолянско се свързва с началото на активната земеделска дейност-почистване на ливади, сеене на картофи, кастрене на овошки. Наред с помагането на баби и дядовци, това е и начин младежите да припечелят и някой лев, който в тази тежка финансова криза подпомага  семейния бюджет. Повече от половината ученици с нетърпение очакват ваканцията, защото освен, че ще могат до късно да се забавляват по дискотеките,  ще изкарат допълнително пари. В сезона на сеитбата много от самотните баби и дядовци отделят пари от малките си пенсии, за да платят на някой ученик да им прекопае градинката, да помогне за сеитбата на картофите или пък да нацепи малкото останалите дърва от зимата. Работата и парите свързват учениците и самотно живеещите пенсионери в планината. Възможностите за прекарване на ваканцията зависи най-вече от финансовите възможности, които имат техните родители.

За едните тя е най-чаканото нещо, за другите просто - кошмар. За тийнейджърите свободното време се свързва предимно с висене пред лаптопа, размотаване с приятели или пък пиене на бира до късно в парка. Много от родителите вече не могат да изпратят децата си при баба и дядо, защото повечето от тях работят или пък ходят за гъби в гората. Затова много от учениците вместо да прочетат някоя книга или да се отдадат на забавления с приятели, търсят начини да изкарат джобни пари, макар че на тях не им се плаща според тарифата, те са доволни на това, което получават. За прекопаване на градинка надникът е около 20 лв., а ако го направи ученик, то това може да струва на стопанина и десятка. Все повече се търсят ученици за частна работа, защото те по-малко пари получават, по–малко недоволстват, а и повече работят.

Случайно, докато пиех кафе в едно смолянско заведение, дочух разговор между двама тийнейджъри, като най-силно впечатление ми направи, когато единият попита своя връстник дали не знае някъде да предлагат почасова работа, защото в даскалото било скучно и отегчително, а пък и идва ваканция и няма какво да прави. Иска ми се да вярвам, че учениците търсят работа, защото не искат да прекарат свободното си време пред компютъра, защото работата ги възпитава на труд, дисциплина и ги учи да си изкарват честно парите, а не заради това, че родителите им са безработни и не стигат парите в семейството. Достигнахме това ниво-знанието се обезцени, а младежите не работят, за да се забавляват, а… да кърпят семейния бюджет. Май скоро и домашните любимци ще трябва да си търсят прехраната сами.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I