Жители на смолянския квартал „Устово" поискаха от представителите на партия ГЕРБ защита срещу започналия там строеж на ТЕЦ с биомаса. На срещата присъстваха д-р Даниела Дариткова – водач в листата на 22-ри многомандатен избирателен район Смолян, кандидат-депутатът Димитър Настанлиев и областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, който е кмет на общината.
Това е най-назрелият проблем за живеещите в квартала. Строителството на топлоцентралата е започнало. Обектът е на около 200 метра от жилищните сгради. Над 1 330 човека са се подписали срещу електроцентралата, в която инвеститорът „Бара Груп" – еднолична фирма на ЧЕЗ, влага 20 млн. лв. Местните хора обаче са категорични, че съоръжението ще изхвърля вредни газове и са готови на протести, ако строителството не спре.
По време на срещата с представители на ГЕРБ присъстващите поискаха от д-р Дариткова като стане депутат, да изиска да се направи съществена преценка на структурата, организацията и управлението на проблемите по околната среда. Поискаха също тя да предложи промени в закона и наредба № 7, с която е премахнато изискването за отстояние от жилищни сгради при строителството на промишлени обекти.
Мелемов беше взел със себе си документите, които се съхраняват в общината за това строителство. Проследи хронологията на издаването им. Процедурата по издаване на разрешителни е започнала през 2010 г., когато кмет на Смолян е била Дора Янкова – сега кандидат за депутат от БСП. Тогава е имало пълно съдействие от страна на общината. От РИОСВ има издаден ОВОС.
„Като човек съм с вас. Като кмет трябва да спазвам закона. Но ви гарантирам, че няма да допуснем замърсяването на „Устово". Знаете, че такъв обект гражданството може да го спре във всеки момент, в който се породи съмнение, че замърсява околната среда", допълни той.
Областният координатор на ГЕРБ пое ангажимент да потърси най-добрия юрист по въпросите на околната среда. Предложи на инициативния комитет те също да предложат свой юрист и заедно да търсят изход от ситуацията. Той очаква РИОСВ да му предостави абсолютно всички документи относно ТЕЦ-а.
„Ние поемаме конкретни ангажименти по този проблем. Няма как аз като устовка да не съм на ваша страна и да не се вълнувам, защото нали първо всички вредни газове ще отидат в къщата на родителите ми. Не мога да го допусна! Но аз призовавам да не сме толкова емоционални, а рационални. Предлагам да следваме определени стъпки, за да постигнем резултат", посочи от своя страна д-р Дариткова.
Хората приемат за неприлично предложението на Дора Янкова да се спре строителството на централата до изборите. „Ние сме дошли да търсим закрила от вас. Комунистите отиват и заплашват активистите за това дело - да не се бойкотира. Партийният им секретар прави контра подписка в Петровица. И сега се получава въртележка. Това е кощунство", каза един от присъстващите.
В края на срещата жител на „Устово" посъветва кандидатите непрекъснато да призовават за изборна активност. "Винаги в историята е било така – малката избирателна активност при всички избори води до беди", каза човекът.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I