Медици настояват за проверки в малките населени места

9-годишно дете от Смолян, със съмнение за меланом на кожата, било лекувано с… шампоан против пърхот. Това разкри д-р Анастасия Чокоева от Кожната клиника към Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. По думите й съществуват доста проблеми в диагностиката и в терапията на рака на кожата, особено в провинцията. Според нея много от лекарите в малките населени места подценяват проблемите на своите пациенти, като много често лечението преминава с промивки и кремове, докато състоянието на пациента не се влоши и той не потърси специализирана помощ в лечебни заведения в София и Пловдив.
„Проблемът на първо място според мен е некомпетентност, отчасти защото в по-малките градове са останали вече само много възрастни лекари, има липса на кадри. Миналата седмица имахме и едно дете от Смолян, на девет години. Имаше диспластични невуси по окосмената част на главата. Лекувано е в Смолян с шампоан против пърхот. Едната от диспластичните бенки вече беше много съмнителна за меланом на кожата. Положението е наистина силно обезпокоително. И генерално трябва да се ревизира цялата система, да се пуснат контролни проверки навсякъде, особено по малките населени места", призова д-р Чокоева, цитирана от вестник „Здраве".
Припомняме, че само преди дни доцент по дерматология нарочи лекари от Смолян, Хасково и Стара Загора, че лекували грешно кожни тумори. Според доц. д-р Георги Чернев, преподавател по дерматология и венерология в поликлиниката на Университетската болница "Лозенец", негови колеги подлагали минимални тумори на лъчетерапия или терапия с различни локални препарати, въпреки че те могат да бъдат премахнати буквално за 15 минути и с проблема да се приключи окончателно. Според Чернев действията на медиците били продиктувани от невъзможността им да оперират и нежеланието им да изпращат пациенти в други лечебни заведения, за да не… „печелят софийските лекари".
„От лъчетерапията мястото около тумора се възпалява и секретира лимфна течност и не може да се разбере какво на практика е станало с тумора през следващите шест месеца. Все пак трябва да има и някаква отговорност. След като не са школувани да оперират и да се справят с тях, не трябва да прилагат неадекватно лечение - лъчетерапията е за неоперабилни пациенти, за напреднали тумори. Когато специалистите, които не се занимават с дерматохирургична дейност, се колебаят, да не си правят експерименти. Просто да не използват методики, които усложняват, утежняват и забавят точното диагностициране, за да не застрашават живота на пациентите. Моят съвет е да ги препращат, а не да ги задържат, без да са убедени в правилното лечение. Тези амбулаторни дерматолози, които не се занимават с дерматохирургия, да не правят криотерапия и лазерна терапия на лезии, които са с неясен произход. В най-лошия случай да вземат кожна биопсия или да ги препратят при хора, които се занимават с това. Сега те ги забавят с 1-2 г., пациентите стават неподходящи или трудни за операция, при други се получават жестоки дефекти след грешни оперативни интервенции и те идват при нас с вдигнати ръце. В интерес на пациентите е наличието на контролен орган, който да следи всичко това", категоричен е доцент Чернев.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Съмнението било ли е потвърдено? Или става въпрос за хипердиагностика и насочване за хирургично лечение към определен лекар?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I