Стоматолози, родители и институции трябва да обединят усилия за подобряване оралното здраве на населението. Около това становище се обединиха участници в организираната от РЗИ – Смолян кампания по повод Световния ден на оралното здраве. По данни на регионален координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания д-р Ивелина  Карова, данните за Смолянска област са тревожни. Без кариес са почти 14% от 5-6-годишните, 7% от 12-годишните и почти 2% от 18-годишните. Тревожно е положението и със заболяванията на венците, които са свързани с начина на хранене и с оралната хигиена. Д-р Карова припомни, че в страната ни най-вероятно ще продължат дейностите по силанизиране на децата, което става и с информираното съгласие на родителите. Целта е без кариес да са 50% от 6-годишните и 70% от 12-годишните, а 80% от подрастващите до 18-годишна възраст да нямат изваден постоянен зъб. Според нея важна роля за подобряване на детското дентално здраве и изграждане на необходимите здравословни навици имат не само институциите, но и родителите. На същото мнение бе и председателят на Районната колегия на зъболекарския съюз д-р Велин Сариев.
Много се гордеем от направения съвместно с Община Смолян, Регионалната колегия на зъболекарския съюз и различни партньорски фирми и организации Кабинет за детско здраве в Стоматологична поликлиника", заяви директорът на Регионална здравна инспекция – Смолян д-р Мими Кубатева. Тя съобщи, че през 2014 година там от експерти на РЗИ са проведени 29 обучения на 475 деца от детските градини на Смолян, а от началото на 2015 година с такива обучения в Рудозем, Златоград и Неделино са обхванати 234 деца.
На снимката: Преглед на стоматолози в Дома за възрастни хора във Фатово
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I