„В Родопите публично-частното партньорство (ПЧП) може да стане основен инструмент за реализацията на проекти, които ще съживят региона. И това трябва да става на принципа на субсидиарността. Политиките трябва да се създават на широка основа, с участието на повече хора, сдружения, организации – това е субсидиарността“, заяви евродепутатът Неджми Али на семинар в Смолян. Представители на местната власт и активисти на Младежко ДПС участваха в обучението „Субсидиарност на публично-частното партньорство за решаване на въпроси на местно ниво", организирано със съдействието на групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) към Европейския парламент. Неджми Али, който е член на Бюджетната комисия в Европейския парламент запозна присъстващите с Инвестиционния план „Юнкер“. „Програмата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е на базата на публично-частното партньорство. В предложения от него инвестиционен гаранционен фонд, първоначалният ресурс от 21 милиарда евро ще бъдат осигурени от Европейския бюджет и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – 16 милиарда от Европейския съюз и 5 милиарда от ЕИБ. Тези средства са гаранцията на ЕС и ЕК пред финансовите институции. Около 315 милиарда евро се очаква да бъдат събрани в следващите 3 години в Европейския фонд за инвестиции, който ще има за цел да ускори икономическия растеж и заетостта в Европа“, отбеляза Неджми Али по време на семинара, проведен в Смолян на 27 и 28 февруари. Фондът ще работи в следващите 3 години и се очаква да мобилизира 15 пъти повече публични и частни инвестиции. Ще бъдат финансирани проекти с голям икономически и социален потенциал във всички страни-членки. България ще кандидатства по две основни направления: саниране на сгради и финансиране на водния сектор. „Частният партньор финансира изцяло и по-голяма част от реализацията на проекта. Сред основните характеристики на ПЧП е справедливо разпределение на рисковете между партньорите на база на това кой може по-добре да се справи с тях, както подобряване на управлението на обекта и повишаване качеството на услугите“, посочи един от лекторите Николай Мадин. При осъществяване на ПЧП се спазват принципите публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, недопускане на дискриминация, равнопоставеност и пропорционалност, допълни лекторът. Гости на събитието бяха народният представител от Смолянския регион и секретар на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, областният лидер на ДПС – Салих Аршински, кметът на Мадан Фахри Моллаисенов, зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова и други представители на общински и младежки структури на ДПС от област Смолян. Делегация от Смолян ще посети Брюксел по покана на Неджми Али на 13, 14 и 15 април.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I