Близо 170 000 лева са били натрупаните задължения на професионалната гимназия „Васил Левски" в Доспат, които довадоха до закриване на учебното заведение. Това обяви кметът на общината Елин Радев.
„Гимназията фактически е фалирала. С тези задължения не може да продължи да съществува. А със средствата, които очакваме да дойдат по програмата за оптимизация, ще могат да се изчистят тези задължения. Има и дългове към фирми доставчици - вода, ток и др. А със средствата, които ще дойдат от "Вергил Ваклинов", смятаме да направим самата база, да закупим компютри, пожароизвестителна система, да подобрим условията. Значително ще спаднат и разходите. Гледал съм в предишните години - всеки месец гимназията е трупала 10-12 000 лева загуба. Част от този недостиг е бил покриван от общината, но общината в момента е с 8,5 млн. лв. задължения. Не може повече да покрива тези загуби", заяви кметът.
Както вече писахме, от десет на осем ще бъде редуциран броят на училищата в община Доспат, реши Общинският съвет в родопския град. Началното училище „Вергил Ваклинов" ще се слее със СОУ „Димитър Благоев". Професионалната гимназия „Васил Левски" пък се закрива. „Професионалното образование ще се запази. Учениците, които искат да получат професия, ще могат да го направят в СОУ "Д.Благоев", където ще се приемат документи на желаещите да учат професия, по заложения план-прием от ПГ "В.Левски", съобщиха от общинската администрация. Оптимизацията на училищната мрежа ще влезе в сила от следващата учебна година.
Учителите от гимназията ще бъдат преназначени, а от началното училище съгласно Кодекса на труда си запазват правата и пак ще са си учители в началния курс към СОУ-то, към което ще се присъединят. „Петима учители от гимназията не са защитени от закона, но сме разговаряли с директора на СОУ-то и имаме уверението, че те ще бъдат на работа, тъй като децата учат по специалности - готвачи, сервитьори, хотелиери, ресторантьори и др., за които са им нужни учители със съответните специалности, а в "Димитър Благоев" няма такива. Така че част от тях ще се пренасочат към новото училище. Според мен в най-лошия случай 2-3-ма ще останат безработни, не повече", коментира още Елин Радев.
На снимката: Кметът Елин Радев
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I