Ръководителят Андриян Петров иска ансамбълът да стане държавен

„През последните години ансамбъл „Родопа" е обновен, възроден и пише своята нова история. Красноречив факт за това са многобройните изяви, които имаме из четирите краища на страната. Надявам се, че съвсем скоро ще се отворят границите, за да покажем нашето изкуство там, където все още не са го видели". Това заяви на пресконференция на старта на новия, 57-ми пореден сезон, ръководителят на ансамбъла Андриян Петров.
През последния творчески сезон „Родопа" има 34 големи участия с над 70 000 лв. приходи. „Сезонът беше характерен с това, че ансамбълът наложи своето присъствие в цялата страна не само с уникалния спектакъл "Невястата", който бе видян от над 10 000 души. Представили сме спектакъла само в 1/3 от градовете, в които имаме намерение той да достигне - Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Балчик, Добрич, Поморие, Враца, НДК - София. Козлодуй. Рекордът, който не е постиган от никой до този момент - това са шест пълни зали в РДТ пред нашата смолянска публика. Това са над 4 000 души само в нашия град. Като прибавим всички наши участия в страната ансамбъл, в това число по покана на неправителствени организации и с благотворителна цел, ансамбъл "Родопа" разкрива в пълния блясък своето лице. Тези приходи, които сме реализирали, са рекордни, но без помощта на община Смолян, надали щяхме да направим всичко това", категоричен бе Петров.
„Независимо какво е финансовото състояние на общината, вие сте свидетели, че през последните години нямаме нито един ден забавяне на заплащането. Аз съм благодарен, че тогава, когато съм чукал на вратата и съм търсил подкрепа, тя не е била отказвана за каквото и да било. Убеден съм, че ще продължим по този начин и даже ще надградим тези отношения, тъй като ние сме едно голямо семейство", допълни ръководителят на „Родопа".
Той посочи, че развитието на ансамбъла в предстоящия сезон ще е в две насоки-традиционния фолклор и фолклорна лаборатория "Родопа". „Зад това помпозно име се крият идеите ми за развитие в сферата на леки до по-сериозни експерименти. Тази година в първата си част ще бъде сезонът на трите формации. Записи в националното радио на хора и оркестъра, концертни програми, които са основно насочени с изявите на хора и оркестъра, естествено ще работим много сериозно с танцьорите и всички останали. И това е реализиране на спектакъла с работно заглавие "Нощ на фолклора".
Имам идея, която искам да реализираме, тя се появи вследствие на последната ни репетиция през миналия сезон, в която успях да видя наличието на толкова много красиви костюми от различни фолклорни области, на толкова неизползвани и непоказвани до момента неща, които ние можем и сме задължени да покажем на нашата публика. Тази Нощ на фолклора ще е едно фолклорно шоу, свързано с тези неща", разкри Петров.
Зам.-кметът на Смолян Мартин Захариев пожела успешен сезон. „34 успешни участия при 52 седмици в годината е красноречив знак, че нещата наистина вървят в правилната посока. Искам да ви благодаря за взаимните компромиси, които направихме в годините. Знаем, че културата е тежък отрасъл в цялата страна. Благодаря ви, че на МРЗ успявате да създавате нови продукти, успявате да поддържате и старите. Желание има и в общината за развитие на ансамбъла, показвали сме го. Може да не е с тези темпове, коико всички очакваме. Едни такива приходи показват, че това е работеща структура. Последните години ролята на ансамбъла е видима. Надявам се да дочакаме и по-добри години", посочи Захариев.
„Ансамбълът ще направи опит и още да бъде обновен. Привлякохме няколко млади хора, върнахме някои от нашите добри инструменталисти и певци. И вече сме позапълнили съставите и това е благодарение на това, че ансамбълът работи. Имаме много идеи, в това число и работещите в ансамбъла да започнат да получават нормално възнаграждение за труда, който полагат и за изкуството, което създават.
Но трябва и да изминем този път до момента, да се заявим на сценичното пространство по категоричен начин, включително и в Родопските вечери на Роженския събор. И след това вече да кажем категорично, че трябва да получаваме заплащане, адекватно на нашия труд и продукта, който правим", посочи Андриян Петров.
„Трябва да се заяви категорично и пред общината, кмета и ОбС и пред Министерство на културата. Не може в България да има повече от 56 държавни театъра и само един държавен ансамбъл. Това противоречи на всякаква логика. Не може държавата да е майка за едни и мащеха за други. Още повече, че ансамблите „Родопа", „Тракия" и „Пирин" бяха държавни преди 20 и няколко години. По какво решение, по каква идея как е станало преструктурирането, но това е станало със съгласието на тогавашното общинско управление, тогавашното ръководство на МК и ако община Пловдив може да издържа десет ансамбли като „Тракия", то за община като Смолян си е наистина проблем", заяви петров. Той допълни, че ще инициира процедура за одържавяване на ансамбъла. „След като филхармонии, духови оркестри могат да бъдат държавни, защо фолклора, за който казваме, че е носител на традициите, на българщината, той трябва да бъде изтикан в ъгъла и приравнен с читалищна формация. Там хората отиват да запълнят свободното си време, а ние сме професионалисти и това правим", допълни Петров. Той смята да се срещне с бизнесмени, за да разговаря с тях да подарят или преотстъпят един нормален автобус на ансамбъла. Сегашният е 30-местен, не може да побере 50 човека и това налага допълнително да се търси друг транспорт. Ще се търсят и спонсори.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I