„Сабалян е топло, по ики бучук вече ще пари. До икиндия ще правим плаж и по акшам на село ракийка ще пием“, отсича бай Мето, който може би е най-колоритният турист в потока „На плаж за един ден“. От думите на бившия бригадир в ТКЗС-то, гордостта на селото от славното социалистическо земеделие, следва да разберете, че е гледал прогнозата за времето за неделя - 17 септември. В 6.30 часа в Кирково е 17 градуса. В следобедните часове (по ики бучук, както казва бай Мето, е около 14.30 часа) живакът ще удари 35-36 градуса.
Бай Мето доволно потупва по рамото внука си, когато колата влиза на гръцка територия, допълвайки: „Я ти казвам, че ти носам късмет“. Следва да разберете, че сме чакали едва 15 минути на ГКПП „Маказа“. Че е рано е рано, ама и румънците са малко. Дефицит са и мрънкащите от пловдивските и старозагорски села, на които все други са им виновни, а щом те пъплят по нагорнището с колите си, значи опашката е 4-5 километра. Такова задръстване никога е нямало на ГКПП „Маказа“, но нейсе…
Та късметът който ни носи бай Мето си е най-вече следствие от края на летните отпуски и началото на учебната година.
След 15 септември на граничния пункт е сравнително поносимо. Опашки от чакащи автомобили се образуват и от двете страни на границата, но служителите на пункта работят с юлско-августовското темпо и минаването става бързо. В ранния следобед в събота и в двете посоки се минаваше за около 5 минути. А след 22-ри септември казаното от местния турист за един ден и случилото се ще бъде 1:1: "Качвам се на колата и след 50 минути съм на плажа!". Стига времето да е хубаво.
Всъщност, внукът на бай Мето е най-активният сътрудник на 24rodopi.com това лято от „Маказа“. През юли и август ни е затрупвал със снимки от пункта, че и видео ни е пращал.
Днес той пак е във вихъра си - води дядо си на плаж и си води бележки. „За трети път го правя. Веднъж през юли, втория път беше преди седмица и днес май ще закрива сезона“, обяснява внукът.
Бай Мето е бъкан с истории и лафове. „Когато миналата седмица бяхме на плажа, го гледам как се е зазяпал и мълчи. Пък после каза: „Те това не ми побира акъла – убави моми с телефони на плажа. Лежи си - телефон, пристъпва като кошута на пясъка - пак телефон“, разказва внукът. Как пристъпва кошута на плажа, те това само бай Мето може да обясни...
Как бай Мето събра очите на внука си, какво видя туристът за един ден на плажа, какво си хареса, какво си донесе от Гърция един от най-добрите ловци на Родопите - четете по-късно тук
На снимката: Убави моми на плажа, а все на телефона, недоумява бай Мето
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I