Архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи днес от 18 часа в храм „Св.Неделя" – Райково Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист. С него в съслужение ще бъде иконом Запрян Шиков, енорийски свещеник.

До петия пореден петък от началото на Великия пост Богородичният акатист в православните храмове се чете на части, а на 23 март – целият. Акатистът на Света Богородица е „първото хвалебствено и благодарствено творение на Църквата, което се изпълнява вече 15 века". В него се възхвалява с дълбоко вълнуващи  песнопения и текст Божията Майка, припомня се Нейният живот и целомъдрие, добродетелите  и застъпничеството й за нас. Нейното смирение, чистота, послушание и вяра, себеотрицанието с думите й: „Да бъде волята ти, Господи!" са пример за подражание през вековете.

От началото на Великия пост вярващи принасят ябълки на Св. Богородица с молитви и надежди за здраве, изцеление и рожби, с които се прави венец над иконата й на олтара. Тези ябълки се раздават на участниците в св. Литурия на Акатистова събота – тази година се пада на 24 март.

В неделя, 25 март, когато се празнува Благовещение, архимандрит Висарион ще отслужи от 9 ч. празничната св. Литургия в манастира „Св. Пантелеймон" над Смолян, предхождана от Утреня в 8 часа. На Благовещение Дева Мария е удостоена да стане Богомайка, посетена с висше от Архангел Гавраил. С отговора й: "Ето рабинята Господня…" всъщност се осъществява Божията любов да изпрати на човечеството Своя Син, който да ни донесе вярата и любовта, спасението.  Света Богородица става „небесна стъбла, по която слиза Бог. Тя е най-почитаната жена в света, Царица на небето и земята".

Архиерейско наместничество - Смолян

24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I