„Преди 140 години в историята на България една дата става синоним на святата дума Свобода. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята. Със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт. 
На днешния ден отдаваме заслужена почит и на руския генерал Пьотр Черевин, който освобождава Райково и Пашмакли ", посочи в тържественото си слово на Националния празник кметът на Смолян Николай Мелемов. Той припомни историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор.
„Трети март 1878 г. отбелязва възкресението на един народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение. Нашето освобождение е пример, неповторен в световната история. Защото няма друг случай, когато народът на една държава се вдига, за да помогне и освободи друг народ, оставя костите на хиляди свои синове по далечни бойни полета, възкресява за нов живот държавността и институциите на освободения народ и се оттегля със славата на освободител. Затова нека на Трети март сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. Когато на Трети март честваме своя национален празник, отново усещаме, че мисията на този ден е да ни сплотява и пречиства. Пречиства ни с онази изконна обич към Отечеството, която ни прави горди българи. Трети март е на само тържествена дата, но и пътеводител към българския собствен облик, с който се открояваме в обединеното европейско семейство", посочи още в тържественото си слово Мелемов.
Кметът се обърна и към младите хора като ги призова да застанат зад онези национални каузи, които ни обединяват. И ни показват, че проблемите, които ни разделят са по-малки и преходни от големите ни цели. „Нека да не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си – като дух и мисъл, като воля и дело, като мъдрост и родолюбие", посочи още кметът.
Слово за Трети март изнесе и областният управител Недялко Славов.  
Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.
Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместниците му Адриан Петров и Владимир Гърбелов, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, секретарят Момчил Николов, председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов, общински съветници и общественици.
Тържеството продължи с празничен концерт на самодейни състави и ФА „Родопа".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I