Сериозен ръст на търсенето на народни носии отчитат в Родопите в сезона на съборите. Търсенето е нараснало два пъти повече, в сравнение в останалите сезони на годината. Все повече хора избират да се облекат  в носии за празници, свързани с историята и традициите.
„Вече на все повече места в България има такива фолклорни празници, където изискването на бъдеш и участник и посетител, е да бъдеш облечен в народна носия“, разказва Галина Домбова, уредник на Археолого- етнографския музей в Златоград.
Носиите се правят по старинна технология, като всичко започва от тъкачния стан.
Трябва да се изтъче платното за ризата, шаяк за потурите, поясът.
След като се изтъче и ушие , следва украсата. За направата на една богата носия са необходими около 350 метра гайтан. Метър гайтан се тъче за около 15-20 мин.
Ризите  с етномотиви също са хит сред мъже и жени .
„Първо тези костюми са оцелели много дълго  време щом толкова столетия са успели да се запазят и все още ги има по раклите на нашите баби и все по-често се обличат  за различни празници. Човек трябва да помни своите корени, а и те са може би много по-красиви и стойностни от това, което носим днес“, разказва още уредникът Галина Домбова.
Цената на  носията  варира от  300  до 500 лв., в зависимост от сложността на нейната изработка.
Снимка: Археолого-етнографски музей Златоград
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I