Делото „Религиозна дискриминация и омраза към българите” в Смолян се отложи. Причината бе-неявяване на обвиняемия Ефрем Моллов, който е зад граница.
Той трябваше да отговаря в съда за проповядване на дискриминация чрез прокламиране на етноцентризъм и абсолютизиране и етническо разграничаване на група от хора, причисляващи се към „помашки етнос” и приписването им на изключителна и предопределена роля, с което са дисквалифицирани всички други българи, неопределящи се като „етнически помаци“ , както и е проповядвал чрез отпечатана книга омраза, основана на етническа принадлежност, като е използвал обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизиращи думи и изрази спрямо българите, нечислящи се към „помашкия етнос“, насаждане на исторически неправдоподобни и тези за преследване, унижения, терор, насилие, спрямо „етническата група на помаците“ от страна на българите, като по този начин е могъл да възбуди омраза от и към българи самоопределящи към „помашки етнос“ и българи неопределящи се като такива, се посочва в обвинителния акт.
Според прокуратурата, през май 2013 година в читалище в Смолян, чрез книга той е проповядвал омраза на религиозна основа, като е апелирал за поведение, противоречащо на християнската традиция и канон, използвал обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизиращи слова спрямо български християни.
„Българското общество няма нужда от такива елементи като този господин, които разиграват и нас, и съда. Няма нужда да им се дава глас, за да говорят врели-некипели и да се издава подобен род литература. Нямаме нужда да се делим по вероизповедание и по друг принцип. Подобен род хора са опасни”, заяви председателят на сдружение „Родопски хайдути” Манол Ружинов. Заедно с други членове на организацията той участва в мълчаливо бдение пред съда.
„И християни, и мюсюлмани нямат нужда от подобно напрежение, което този човек се опитва да прокара. Като граждани на Смолян и като хора, ние няма да толерираме подобен вид поведение и не трябва да се допуска разделянето на българския народ по вероизповедание. На първо място ние сме българи, а след това всеки е свободен да избира начина на мислене и религия”, посочи Ружинов.
На снимката: „Хайдутите” пред съда
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Сега, ако сте една честна и отговорна ,към читателите си, медия ще намерите начин да се свържете и ще дадете думата ,също, и на г-н Моллов.

    ОтговорИзтриване
  2. Последно - българи или помаци ?? Защото не може и двете !!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Помаците определено нямаме нужда от пастири , като тези на горната снимка !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те не са пастири на никого. Целта е да няма омраза между никого, без значение каква религия изповядва. Щом си роден в България, учил си тук, живял си тук, майчиният ти език е български, значи си българин. Защо да има разделение и омраза?!

      Изтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I