16 деца от майки под 20 години

Регионът е на последно място в страната по раждаемост. Едва 674 бебета са се родили в Смолянско през миналата година, като техният брой намалява спрямо предходната със 70.
Най-много деца на глава от населението се раждат в Рудозем, Мадан и Чепеларе. На противоположния полюс по раждаемост са Неделино, Девин и Баните.
Броят на жените във фертилна възраст (15 - 49 навършени години), или размерът на родилния контингент и неговата плодовитост оказват съществено влияние върху равнището на раждаемостта и определят характера на възпроизводството на населението, обясняват от националната статистика. Броят на жените във фертилна възраст към края на м.г. е 19 208, като спрямо предходната година той намалява с 819, а спрямо 2016 г. - с 1 625 жени
Съществено значение за намалението на раждаемостта оказват и измененията във възрастовата структура на родилния контингент.
Родопчанката избира да роди дете във възрастовия период от 20 до 34 години. 82 на сто от ражданията през миналата година са именно от жени в тази възраст.
В същото време намалява броят на живородените деца от майки под 20 години - от 22 през 2017 г. на 16 деца през 2018 година, отчита статистиката. Намалява и броят на живородените деца от жени на възраст над 35 години, от 116 през 2017 г. на 104 деца през 2018 година. През 2018 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.40.
Тоталният коефициент на плодовитост общо за страната е 1.56 деца през 2018 година. През м.г. средната възраст на майката при раждане на дете в областта е 30 години, а на първо дете - 28 години. Регистрирани са 17 случая на многоплодни раждания, което е с 5 повече отколкото предходната година.
Броят на живородените извънбрачни деца през м.г. е 427, или 63.6%.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I