„Улицата винаги си е била една и съща. Сменят се само физиономиите на сградите. Стават все по-овехтели или пък са претворени за нов живот. Издигат се нови, но случващото се около тях не подлежи на промяна. Само лицата са други”, казва 38-годишен мъж от един областен родопски град. В момента живее във Великобритания. От години гради съществуването си в съвсем различен ритъм от едно време у дома, когато е наблягал на друг вид бизнес. На този с бързите пари. Който и му е донесъл проблеми със закона.
Продавал е канабис.
Малко от неговата история.

„Времената на тоталната свобода”

Втората половина на деветдесетте години на миналия век. По-точно към края. Апогеят на тоталната свобода. Кръчмите дънят чалга до дупка, пълни са с народ, мутрите стелят труповете си навред из страната. В баровете властва „Продиджи” и тяхното „Удари кучката ми”…
И те удрят. Тийнейджърите от Родопите, които решиха, че пари могат да се правят по всякакви начини. Щом ментетата дънки вървяха по сергиите на пазара, защо не и всичко останало?

Дрога срещу туршия

„Леката дрога влезе в региона като на парад, с маршова стъпка. Никой не помни как. Просто се появи. Едва ли някой ще се нагърби с „История на наркотиците в планината”. Беше най-голямото модно ъндърграунд явление след прическата на Кийт Флинт от „Продиджи”. Всички искаха да пробват, всеки да се направи на мъж и поне веднъж да се надруса здраво.
Марихуаната се намираше първо трудно. Обикновено, наши студенти в големите градове я докарваха към нас като се прибираха да си заредят буркани от родителите. Дрога срещу кисели краставички-готино, а?”, разказва бивш дилър на наркотици. Както вече казахме-настоящ гурбетчия, със заложби в други дисциплини от живота.

Как се набърках

Бил е тийнейджър в онова време. Ученик с добри успехи, но и в „крак с модните тенденции” на улицата.
„Не знам как стана. В компанията, по баровете, пиеше се менте алкохол навсякъде. Две водки и край с възприятията. Стомахът започва да бунтува съдържанието си, пъдейки го навън. Май някакъв пич от аверите предложи да си вземем дрога от наш познат, не помня точно.  Оказа се, че момчето от месеци продавало марихуана. След години се захвана с политика нещо, но няма значение това.
Събрахме кой колкото пари са му останали в дискотеката и купихме от него. Заедно изпушихме една цигара пред бара. После, вътре, усещането беше някак различно. Като след повече водки, ама не фалшиви. Музиката, басовете, светлините-всичко бе с друго усещане”, спомня си първия път родопчанинът.

Търсенето предопределя предлагането

Улицата никога не се е ръководила от някакви по-различни от световните иикономически постулати. Търсенето предопределя предлагането. Това и става през деветдесетте с наркотиците в Родопите.
„Много хора започнаха да търсят дрога. Имаше само трева. Хероинът също бе заплаха, доста и се оплетоха с него. Някои вече не са между живите. Но масовото явление бе джойнтът. Всеки искаше да се нацънка в петък вечер в дискотеката. И най-нормалното в този момент бе да се нароят дилъри. Тук не става въпрос за някакви Ескобаровци. Най-обикновени момчета, които можеха да осигурят по цигара-две. Нямаше ги тези „топчета” и пакети, както сега. Обикновено се продаваше свита цигара. Изцяло с марихуана, а не смесена с тютюн”, разказва 38-годишният мъж.

Два лева за цигара

„Така бяхме оферирани. От един наш приятел-студентче в София. Намерил някаква много яка трева и искаше да я пласира у дома. Направо свити цигари. След години добиха славата на „старите чукове”. Два лева вървеше бройката. И така се започна...

Плащане и в дойче марки

Само за две седмици от най-обикновена компания от бара, се превърнахме в едни от най-търсените хора. В града продаваха около 15-20 души. Точно в този момент ги бяха спипали и пазарът се беше „замразил”. Мълвата бързо се разпростираше и клиентите бяха на опашка. Не можехме да седнем спокойно на кафе без да се появи отнякъде човек, който да иска трева. Дори хора на по 40 години. Имаше случай, в който в един бар мъж ни предложи да купи голямо количество срещу дойче марки, за да надруса някакви бизнесмени от Турция, за да им вземел парите след това.
Търсиха ни по домовете ни. Не знам как разбираха къде живеем. По два лева, по два лева на цигара. Дори плащаха занапред. В пощенската кутия оставят парите. В пощенската кутия си откриват и цигарата. Общо взето всичко беше като детска игра, но със закона. Простотия. Неразбираем бе меракът на толкова много хора да се друсат. От всякакви възрасти”, споделя родопчаниинът.

Краят, но на деветдесетте

„Нашият човек от София го гепиха. Постепенно, един по един ни привикваха на разпити, но така или иначе доставките бяха секнали.
Отказахме се и всичко свърши. Много хора обаче продължиха. Днес някои от тях са по затворите. Влизат и излизат пак по график. На улицата няма промяна. Има други продавачи, с други мечти. За много пари. Боравят с количества, за които едно време не сме и сънували. Искат да направят много мангизи. Рано или късно ги хващат. Купувачите тропат, конкурентите тропат, всеки всякого предава, за да измъкне себе си. Простотия, която не си заслужава”, разсъждава родопчанинът.
Това е краят, но на деветдесетте.

20 лева за грам

На улицатаа вече се правят далеч повече пари. 20 лева струва грам марихуана в Кърджали и Смолян. Нахлу и синтетична дрога. Амфетамин и метамфетамин също вървят по 20 лева за грам. Това са и най-масовите наркотици, като, разбира се, отново първенството е за канабиса. „Зелената принцеса” е най-устойчива в развитието си. Десетки започнаха да отглеждат растения по дворове, апартаменти, ниви, край гори. Семена се внасят от гурбетчии от Холандия, но спокойно могат да се поръчат и по интернет.
Продават от 15 до 40-годишни.

Улицата утре

Докато търсенето определя предлагането, то наркотиците винаги ще бъдат част от обществото ни. Парите за него са най-важни, а набавянето им по лесния начин ще блазни винаги хората.
Улицата утре? Същата както днес, само сградите се променят...
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-„Прическата на Кийт Флинт бе модна като употребата на дрога“. Вокалистът на „Продиджи“ изпя за „удрянето на кучката“. Клип, забранен от Мтв заради употребата на наркотици, алкохол и насилието в него
-Плантация канабис в Родопите, наши дни
-Свиване на „топче“ марихуана в банкнота
-„Така беше навремето, сега е страшно“, казва човекът


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I