165 214 лични документи трябва да бъдат подменени от догодина в областите Кърджали и Смолян, което означава-кошмар пред паспортните служби. 366 дни ще има през 2020-та, а средно служителите трябва да приемат по 451 заявления за подмяна на лични карти и паспорти на ден, за да да приключат в срок. И то без почивен ден.
Изключително напрегната се очертава следващата година за секторите  „Български документи за самоличност“ в Областните дирекции на МВР.
Срокът на валидност на 41 214 лични карти на смолянчани изтича през 2020-та и те трябва да бъдат подменени.
Цифрите в Кърджалийско са далеч по-стряскащи. 43 000 лични карти ще чакат за подмяна догодина, докато  на 4000 този срок вече е изтекъл. При паспортите статистиката сочи, че през следващата година изтича срокът на валидност на 61 000 документа, а 20 000 вече са с изтекъл срок.
От Областната дирекция на МВР в Кърджали отчетоха в края на ноември, че от началото на 2019-та са издадени общо 25 000 лични карти и 45 000 паспорта.
От полицията дори отправиха апел към гражданите. „С оглед очертаващите се напрегнати месеци в издаването на лични документи ръководството на ОДМВР-Кърджали призовава гражданите, които живеят трайно в областта, да подменят тези документи в по-ненатоварените месеци - от декември тази година до март следващата година. Така жителите на областта ще спестят време и ще избегнат струпванията на хора през пролетта и лятото на 2020 година“, посочиха от дирекцията.
От сектор „Български документи за самоличност“ поясняват, че няма ограничение за смяна на документите и преди изтичане на срока на валидност. Притежателите на паспорти трябва да ги върнат в паспортните служби задължително най-късно в 3-месечен срок от изтичане на срока за валидност. Пропускът това да бъде направено е скрепено със санкция по Закона за българските лични документи.
На снимката: Пред Паспортна в Кърджали
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I