Към настоящия момент няма промяна в епизоотичната обстановка на територията на област Смолян, като няма обявени нови огнища на Африканска чума по свинете.
Това стана ясно по време на заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия.
В съседна Гърция обаче има регистриран случай на Африканска чума по свинете в област Серес и прилагането на превантивните мерки не бива да се занижава, отчетоха от Областната дирекция по безопасност на храните. Притеснително е това, че има обявено огнище на Инфлуенца по птиците в животновъден обект в Раковски, област Пловдив. Взети са съответните мерки, определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около обекта за отглеждане на птици. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в обекта под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.
Бе допълнено, че има информация за огнища на същия щам високопатогенна Инфлуенца H5N8, регистрирани в Полша, Словакия, Унгария,  Румъния, Чехия и Украйна. Важно е да се отбележи, че заболяването не засяга хората. Следва да се спазват всички превантивни мерки, за да не се допусне заболяването в нашата област, посочиха от комисията.
Шефът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански представи информация, че от началото на годината са отстреляни общо 287 диви свине, като в това число 73 броя в държавните ловностопански райони и 214 бр. в предоставените ловностопански райони. От миналото заседание на епизоотичната комисия, проведено на 29 януари, до 17 февруари са отстреляни 28 бр. диви свине. „От информацията и наблюденията, които имаме, запасите от дива свиня са сведени под допустимите 0,3 – 0,5 бр. на 100 ha.“, каза още инж. Фурлански и допълни, че във всички стопанства се ловува преди всичко индивидуално. 
Стопаните, които не са отглеждали свине миналата година, през тази може да решат да отглеждат и следва да се запознаят с изискванията за регистрация и мерките за биосигурност, за да нямат санкции от ветеринарните органи. Тези стопани, които миналата година са заколили свинете си и са получили обезщетения за обеззаразяване на обектите са подписали декларации, че до месец септември 2020 г. няма да отглеждат свине. Това също стриктно ще се следи от ветеринарите.
На снимката: Дезинфекция в Родопите
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I