Социално-икономически трус очаква Рудозем. 300 работници от „Рудметал“АД остават без препитание след като дружеството стартира процедура по ликвидация на основната си дейност-рудодобива.
Предприятието е едно от структуроопределящите в региона и това поставя общината пред поредната голяма криза, обяви кметът Румен Пехливанов. Той посочи, че е провел срещи с ръководството на дружеството, както и с това на Общинския съвет за възможните мерки, които могат да се предприемат. Среща предстои и с областния управител Недялко Славов.
Припомняме, че само преди дни концесионният договор за добив от находище „Дълга усойка“ бе прекратен по взаимно съгласие между „Рудметал“ и правителството.
В искането си дружеството посочи, че предвид непостигнато съгласие със собствениците на имоти за придобиване или ползване на земите, разположени върху находището, е променило своите инвестиционни намерения.
През януари пък Екоинспекцията в Смолян стартира административнонаказателно производство срещу „Рудметал“ АД за допуснато, макар и краткосрочно, аварийно изпускане руднични води в река Арда.
„В град с 3600 жители, ако 300 семейства останат без препитание, това ще е сериозен удар, който ще се усети и в останалите сфери. Трябва да се намери спешно решение на проблема, особено в тази ситуация на извънредно положение, в която много сектори са блокирани“, коментираха за 24smolian.com жители на Рудозем.
Снимка: "Рудметал"
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I