„Маказа“ се превърна в пункт за употреба единствено от съседите ни. Само гърци преминават през границата и в двете посоки, безпроблемно. Комшиите ни пазаруват от близкия до бариерите шопинг център, както и в съседно Кирково.
„Най-вече се купува алкохол, който е с 50 на сто по-евтин отколкото в Гърция. Пазаруват се и млечни продукти. Гърците вземат направо по 4-килограмови кофи със сирене, големи количества кашкавал“, коментираха пред екип на 24rodopi.com от персонала на новооткрития шопинг център, само на километър от границата. В търговския обект цените пък са по-евтини от големите хранителни вериги в областния град Кърджали.
Гръцките власти затвориха за туристи ГКПП „Маказа“, поне до 15 юли. Забраната обаче не важи за гражданите от южната ни съседка. Гърци дори зареждат десетки литри вода от извор до границата. Той бе изследван по искане на кмета на Кирково Шинаси Сюлейман. Оказва се, че водата е с уникални свойства.
„От цялата община идват тук, за да пълнят вода. Комшиите също го научиха и всеки ден има хора от Гърция за вода“, разказа пред наш екип възрастен мъж от Кирковско, зареждащ туби от извора.
Както вече писахме, заразени с коронавирус и пълни автомобилни багажници с българска стока са най-големите кошмари през това лято за гърците след ГКПП „Маказа“.
От 1-ви юли местни власти изискват попълване на онлайн формуляр от туристите, 48 часа преди пътуването, но пък оставиха отворен единствено ГКПП“Кулата-Промахон“, на който се правят произволни тестове за Ковид-19 на туристи. В същото време вече започнаха активни проверки след ГКПП „Маказа“ за внос на стоки през границата, които рефлектират върху търговската мрежа при съседите ни. Те се извършват от мобилни екипи, в които са включени митнически служители, ветеринар, полицаи, съобщават гръцки медии в северната част на страната. „Това е туристически път и единственият начин да не се превърне в търговски, е чрез инспекции“, мотивират решението си властите при съседите. Това обаче не пречи съседите да преминават границата и да пълнят багажниците с двойно по-евтини хранителни продукти.
Веднага след отварянето на границата на 15 юни, ефектът се усети най-вече в Кирково, където се вдигнаха оборотите на търговските обекти. Но и не само. Пълни са и игралните зали.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I