Когато забравиш третия закон на Нютон…

Един протест в Родопите. Една жена решава да повдигне важен въпрос относно данъците. Надавала е и друг път зова на недоволството. Я за въздух, я за слънце, я за тротоари.
Както и да е.
Събират се около 20 души, барабар журналистите, които са 2/3 от „тълпата“. Заканите на родопчанката са да не мръдне от там. След час застудя и всичко свърши.
След време една партия й се усмихна, с представител на друга пък се хвана на хорото от радост…
Те такива протести из планината. Няма ли партийни автобуси, осигурено хапване, няма и мерак. Пък той идва като се бръкне пряко в джоба.
Областни родопски градове протестираха когато им изпраскаха големите сметки за ток. По няколко хиляди в центъра, всяка неделя. После имаше и шествия с автомобили заради скъпото гориво.
Така стават работите тук. Или партията казва, или задникът. Когато със седалището се усети жегата, тогава и човек скача от удобното кресло. Още едно потвърждение, че гъ*ът е важен. Както по време на ненормалната истерия с коронавируса. Най-важно в началото бе да се запасят хората с… тоалетна хартия. Изпървом се мисли за задника. По първоначални данни сякаш вирусът вървеше с разстройство.

Сега в Родопите е тишина.

Докато в големите градове наизлязоха хиляди, за да поискат „Чиста и свята Република“. От другата страна на барикадата ги наричан ден подир ден „платени“, „тиня“ и какво ли още не. Разбираемо. По време на извънредното положение бяха тулупи. Как ли властта не е обиждала народа?
Впрочем, същата родопчанка, с отговорната позиция по всякакви обществени въпроси, оплю протестите. На младите, които просто искат мафията да излезе от властта. Същата дори написа в социалните мрежи, че „искала пълни чекмеджета с пари“.

Пълно и празно

Извращенията на политкоректните с недоволните продължават с пълна сила. Всеки, който не е с властта е враг, платен, тулуп, негодяй, тепегьоз, дето не осъзнава, че живее в Рая. В рая на кого? На олигарсите, на Шишита и сбъркани футболисто-тенисистко-каратистко елементи, дето за тях всички са прости?
Пълни и празни чекмеджета. Те изместват фокуса. Партийни велможи, постигнали всичко със слугинаж, и дейни хора, които студ и жега не ги плашат. Нито пък въоръжени мъже с каски и каскети.
Истината всеки сам прозира. Ако, разбира се, сърцето му не е затворено в някое чекмедже.

Европа е заразена

Скандалите, навяващи огромна корупция в България, отприщиха гнева и напълниха улиците. Европа стои със затворени очи, както писаха дори чужди издания. Национални медии заобикалят протестите, окончателно заемайки кучешката поза спрямо силните на деня. В същото време, чужди предават с часове развоя на събитията в страната ни. Тежките обвързаности лъсват с пълна сила. От 8 до 17 часа управляващи и подчинените им медии облъчват срещу „платените“ протестиращи, а след това… Замлъкват, защото проговаря улицата. И тя е категорична. „Европа, виж как се крадат парите ти“, заглавие в авторитетно чуждо издание. Цитат от плакат на протестиращ. Европа обаче е заразена. С коронавирус и тежка, тромава администрация, която е недъгава за всеки проблем в Съюза.

Души в чекмеджета

Германски министър на отбраната бе принуден да подаде оставка след небивал натиск от обществото. Случай отпреди години. Причината-бил на посещение при германския контингент в Афганистан. Военните решават да го изненадат и му купуват местен килим, майсторска, ръчна изработка. Той приема дара и го отнася. Да, ама с правителствен самолет, чието гориво се плаща от данъкоплатците. Как ще си возиш подаръците с държавни пари? Ами, наеми си друг транспорт.
Смешно, нали? Да, но за германците никак. И министърът е аут. Доброволно.
Може ли само за момент да си представите реакцията на тази общественост при снимки на патлаци, евро и кюлчета върху и в нощното шкафче?
Сърбите са готови да линчуват заради новите мерки срещу коронавирус. Защото властта поиска да ги затвори с вечерен час. Ако там имаха тези снимки?
„Пада влада, пада глава“ (Пада правителството, пада главата).
По-страшното у нас е, че душите са в чекмеджета. Къде партийни, къде просто заразени с метастазите на апатията. За сърцата знаем. Или туптят в някой килер във Вашингтон, или в Москва.
Или просто на… улицата.

Парите, парите, парите

Много бе важно колко пари ще се изконсумират от Европа. За всичко. Дори за вируса. Парите са най-важни. Сякаш човек може да бъде погребан с чекмеджета с евро. Всъщност може, но пък ще бъде ексхумиран след два часа, за да се влеят кинтите в „икономиката“.
Европа, която хвалим, благославяме и от която поискахме веднъж едно-единствено нещо и тя ни обърна гръб. Шофьорите ни са прецакани. „Пакет Мобилност“ е по-важен за Франция и Германия. Разбрахте ли, бедняци, с една шепа евродепутати, дето се чудите как да ги пласирате в Европарламента с глупостите „Европа ни чува“? Чува ни на мук. На ЕС им трябваме дотолкова, колкото да играем по свирката им. Нашият глас, нашите тегоби си остават на улицата. Ама тя и нея не ще да чуе.
Аборигените във властта да се оправят.
Европарите така и не достигнаха до обикновените хора. Къщите за тъщи, т`ва, за гости, са достатъчно доказателство. Едно от многото. А колко малки, дребни, партийни единици направиха пари с европарите за земеделие? Там пък е такъв смях. Ако не беше трагедия де. А министърът заклева „тихо, да не разберат за кражбите, че ще спрат и тези пари“.

Ползите от ЕС

Границите се отвориха. С лична карта нашенци ги прекосяват, за да… избягат. Единствената полза от ЕС. Но и най-големият бич за тази почти унищожена държава. Милиони извън пределите на Родината. Бягство от олигархичния модел у дома, където една шепа хора притежават всичко. Разделени семейства, деца, растящи без родители. Други, които от години се раждат в други държави.
У дома-ха-ха-ха. Кой бил платен и кой не. Всеки мери със собствен аршин. Когато цял живот си мислил за джоба преди да си отвориш устата, вече смяташ, че всички са такива.
Мъка.
Европа използва труда на милиони нашенци, тук милионите от ЕС пълнят чекмеджетата на придворните.

Един полет над баирите

Достатъчна е една обиколка из родните села. Там, където Европа свърши с дворцовия преврат на Живков и оттогава нищо не е мръднало.
Разруха и обезлюдяване. Там тя никога не стъпи, защото парите свършваха някъде далеч в началото на веригата. Демографската криза е отроче на корупцията. Но нали задникът и личното шкафче в сърцето на поредния партиен слуга са важни!
Така казват на протестите тези хиляди млади хора.
Преди „червените бабички“ бяха проблем. Елиминираха ги. А за младите? Ще последва ли контролен изстрел в главите, защото отстрелът започна?
Народ срещу слуги. Господари и роби срещу „лудите“ с платената свобода.
Чекмеджетата побират много. Мъка, болка, гняв. Но не могат всичко. Рано или късно всичко свършва. Логиката е такава. Върху стъклена стойка не можеш да сложиш сто кила тегоби. Ще се счупи.
Колкото и да се върви срещу логиката, изходът е ясен. 
Не забравяйте и третия закон на Нютон. Всяко действие има равно по големина противодействие. А едното е от 30 години…
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Протестиращите: Това представлява властта в страната…
-Самите недоволни
-Там ЕС не стъпва, парите свършват някъде по пътя. Ако има такъв изобщо



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I