„Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна“. Тези слова на великия Николай Хайтов обикалят социалната мрежа. Той ги е писал през 1993 г., а са толкова актуални, все едно писани днес, коментират хората и с тъжно чувство споделят, че нищо не се е променило.

Завърналите се млади хора „събудиха лисицата“?

Никой не подозираше, че това трудно лято почти „умрялата лисица ще хукне“. Някои го отдават на това, че заради пандемията с коронавируса много млади хора се завърнаха от чужбина и поразбудиха заспалите. Други казват, че чашата от корупционни схеми, забогатяването на властта, връзките с мафията е преляла, а в същото време хората стават по-зле. Индикациите са, че ще стават още по-зле. Има и такива, които не поддържат правителството, но правилно питат кой ще дойде на тяхно място-отново лица, до болка познати? Определено няма лидери, които да обединят общественото недоволство, а нацията в момента е много разединена. Вълната от недоволство е толкова голяма, че никакви политически послания не стигат до хората, те искат промяна.

В Смолян малко по-късно се случват нещата.

Около 100 души се събраха на мирен протест за достоен и справедлив живот в България миналия петък. Той се организира от Гражданско движение „Родопско сърце“ и бе с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Оповестен бе в социалните мрежи.
„Да покажем, че гражданите на област Смолян са непреклонни пред потъпкването на българската Конституция. Нека заедно докажем, че с Родопите шега не бива!“ – гласеше част от обръщението.
„Молим всички желаещи да се включат в протестните действия, да спазват правилата на събитието и да не нарушават общественият ред! Това не е бунт! За да бъдат протестите успешни, е абсолютно необходимо те да останат МИРНИ!“ – призовават организаторите.      
„Гражданско движение от Смолян, в което членуват шепа смолянчани, повечето членове са от други населени места. Свързани страници с движението на Костадин Костадинов от ПП "Възраждане", страницата на Мая Манолова и т.н. Но няма лошо де, важна е крайната цел. Всъщност, зад протеста в Смолян може да стои всеки, който е видял шанс да се възползва от създалата се ситуация за политически цели“, пишат хората по смолянските групи във фейсбук. Там се води дебатът.

„Какво движение, то Смолян е празен като винена бъчва на пролет“,

„Браво, там сме“, „Споделяйте“, „Давай, Смолян, покажи се и ти на картата на протестиращите градове“. Това са част от коментарите на родопчани в социалната мрежа.
Последните протести в Смолян бяха миналата година през месец май, когато майки  подкрепиха на няколко пъти националния протест срещу националната Стратегия за детето 2019-2030 г . 
Мъчно ни е, че държавата върви все по-надолу, безпаричието става все по-голямо.

Хората са тъжни, с наведени глави, няма усмивки.

„От отчаяние и мизерия психясват, а този коронавирус ги довърши. И сега пак ни казват, че от есента още по-зле щяло да бъде. Ами да се махат, управниците и приближените им. Те  и купуват палати и по десет апартамента, а за нас да ни оправят доходите, за да живеем нормално, не може. Само това чуваме, по-зле и по-зле. Бих отишъл и в София да протестирам, но нямам пари за билет“, коментира разгневен смолянчанин. Затова той казва, че ще отиде на протеста в Смолян.
Има и други, които предпочитат да не изразяват мнението си от страх.
Явно вече ножът е опрял до кокала. На хората им писна и „лисицата хукна“. 
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
Последните протести в Смолян. Преди година родители подкрепиха националния протест срещу Стратегията за детето



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I