Нашето общество почти никога не е било единно, трудно може да се обедини около дадена кауза и да отстоява правата си. Случващото се в държавата ни и нашите реакции за кой ли път показват, че ние сме индивидуалисти. Там ни е силата, когато действаме поединично. По-лесно е да мрънкаш и да сипеш злоба най-вече във фейсбук.  Освен, че сме индивидуалисти, сме и специалисти по всичко – ваксини, епидемиология, вирусология, строителство, политика, избори и какво ли още не.

 

Завист

 

Но друга характерна черта е завистта, че другият е по-добре от нас. Не да му се радваме, а да му завиждаме.

Много често ще чуете репликата: „Ами тези отидоха в чужбина и се оправиха, даже си навириха носа”. Завист безспорно съществува от родопчани, които са останали в нашата страна към такива, които са на гурбет в странство. Според преуспелите, както ги наричат, омразата е не само към българите в чужбина, а към всички. На много нашенци им е крив целия свят, защото те самите, без значение от възрастта си, са незрели хора, които не желаят да поемат отговорност за живота си, или казано по друг начин - истинският проблем е в инфантилността на нацията ни.

 

Много е лесно да захвърлиш всичко,

 

да се качиш на автобуса или самолета и да заживееш в един подреден свят. Задаваме ли си обаче въпроса защо е подреден? Ами защото всеки един гражданин си е отстоявал правата. А какво правим ние? Спасяваме се поединично. Други да се борят, ние емигрираме. Ако не се научим да си отстояваме правата и не осъзнаем, че България - това сме ние, не ни чака нищо добро. Ще ни остане едната носталгия и изгнилите ръкави в ягодовите масиви в Англия или в някой ресторант в Германия.

„Покрай ситуацията с ковида се прибрах от Лондон преди четири месеца. Откакто съм в Смолян непрекъснато усещам завист от съседи и познати. Казват ми, защо не си стоя в Англия, нали там печелиш, като видя дебелия и се прибра тук да ни заразяваш“, споделя смолянчанин. Други пък му искат пари, защото мислят, че е спечелил много. „Давам им, когато мога, а ако откажа имам чувството, че ще ме убият с поглед. Ходя с по-обикновени дрехи, а една съседка ми казва, толкова ли нямаш пари да си купиш по –маркови парцалки ”, разказва мъжът. 

 

„Ужасена съм от хората в Смолян.

 

Това вече не са тези смолянчани, а такива които дойдоха от села и махали. Гледах възрастни хора в Ларнака и аз покрай ковида се прибрах в града си. Посрещнаха ме някои познати с думите „вече няма кой да те такова и се върна тук“. Жена на години съм, защото говорите така? Те ми отговарят още по-подигравателно, че в Гърция всяка жена, която имала пулс я таковали“, оплаква се родопчанката. Тя е вдовица и преди пет години е заминала да работи там. Категорична е, че е като се пооправи обстановката пак ще се върне в Ларнака, където по-добре изпражнения да чисти вместо със злобата да се среща в Смолян.

 

„Дойдат си от чужбина и парадират,

 

че имат пари. Правят се на чужденци, бива да не се знаем. Много ме хвана яд, че като усетиха опасност и хоп, в България пак. Затова и толкова болни имаше от ковид в Смолян, защото всички се завърнаха тук. Заминават заради пари, в България било бедно, тъпо, гадно, а като видят зор, обратно в Смолян да ни носят смъртоносния вирус“, възмущава се смолянчанка. 

Разделени сме тотално, а и не виждаме изход. Едни подкрепят правителството, други –не. Протестират, карат се в социалните мрежи, обиждат се и толкова. Други са категорични, че няма лидери, нови лица в които да припознаят читави хора, които да ни управляват.

Тъй като говорим, че коронавирусът ни промени още повече, едни вярват, че е смъртоносен, а други –не, а сега на мода е темата с ваксините и конспиративните теории по този въпрос. Появиха се стотици пишман вирусолози, които предават различни послания и народа се ошашави още повече.

Други пък са тотално аполитични. „Бойко, Корнелия,  Слави и Мая няма да ме нахранят, широко им е около врата“, казва смолянчанин. „Аз гледам да си свърша работата и вечер винце, ракийка, пържолка, салатка, това е. Ваксинирам се“, шеговито допълва мъжът.

И така животът продължава – разделена нация, агресия, злоба и несигурност . Ако не променим народопсихологията и мисленето ни ще се въртим в омагьосания кръг гурбет в чужбина,  продължаваща мизерия, недоволство единствено във фейсбук, злоба сред съседи и близки и Ковид-19.  

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I