Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това обяви държавният глава при годишния си отчет за дейността на президентството през 2020 година.

„Най-важната цел е укрепване на държавността и върховенството на правото. България се нуждае от мощна политическа инициатива“, заяви от Гербовата зала Румен Радев. Той уточни, че издигането на кандидатурата на президентската двойка ще стане факт в законово определения срок. Към момента не са водени разговори с партиите за политическа подкрепа. Радев обаче предвиди, че ще бъде подкрепен и ще работи със социалистите от БСП и хората от ляво: „Уверен съм, че доверието между нас и БСП укрепна през 4-те години“.

„Водени от убежденията си ще обединяваме българския народ“, категоричен бе президентът. Той изтъкна, че ще се бори за гарантиране на честни избори и висока избирателна активност чрез актуализация на списъците, машинно и дистанционно гласуване, както и създаване на избирателен район за българите в чужбина. Радев беше категоричен, че се изисква ново управление: „Изминалите 10 години показват какво не трябва да бъде управлението на страна от Европейския съюз“.

Той предложи на политическите сили да постигнат консенсус и прилагане на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност за номинация на кандидатите за високи длъжности.

Президентът обърна внимание и на проблемите в съдебната система: „Нужно е безкомпромисно преследване на корупцията без оглед на общественото положение на извършителите“. Според него е нужно разширяването на механизмите за прозрачност и отчетност. Той заяви, че е необходимо разходване на бюджетния излишък след одобрение на парламента. Радев изтъкна, че е необходим по-голям граждански контрол и осветляване на кредитното портфолио на Българската банда за развитие.

В отчета си държавният глава определи 2020 година като годината на българското събуждане и подчерта, че доверието в правителството е рухнало. „Българите излязоха на улицата и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови партии и движения“, каза той.

Президентът определи властта като „корумпирана и несправедлива към обикновения българин“. Според него са нужни решителни реформи за устойчив темп на развитие. Той беше категоричен, че държавността трябва да бъде укрепена и да се демонтира „порочния управленски модел“. Без постигане на тази цел всякакви следващи управленски конфигурации и техните политики ще попадат в плен на олигархията според него.

Президентът заяви, че е нужна мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се случат „обичайните пазарлъци между партии“. Той предвиди възможна патова ситуация в новия парламент като предупреди, че може да се очаква управление на задкулисието.

„Като президент и вицепрезидент ще продължаваме да работим за обединяване на обществото ни около ключови приоритети и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство и бъдещето ни като нация“, зави в заключение държавният глава.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I