Светът сигурно върви към финал. Нищо не е нормално, нито природата, нито хората, нито живота ни. На капак на всичко, студеното и снежно време пак ще се отрази негативно върху сметките за ток и ще удари отънелия ни джоб, коментират притеснено родопчани. Появяват се и шеговити постове в социалните мрежи, че през лятното часово време ще ринем сняг. Други пък пишат, че е време да сложат в бидоните си втора доза зеле.

Притеснения, избори, страх

„Какво очаквам от пролетта ли? То няма пролет нито навън, нито в душите ни. Очаквам маски, карантини, локдауни, ваксини, безработица и озверели хора.Това очаквам. Не ме интересуват изборите, интересува ме как да живея и да оцелея вече психически“, коментира видимо притеснена смолянчанка.

„Не мога да целуна децата си повече от година. Страх ме е да не съм болна без да знам и да ги заразя. Сега пак ни подготвят за някакъв френски щам, който не го лови писиара. Отсега ни подготвят, че ненормалността ще продължи. Никакви очаквания за нищо нямам, не знам дали утре ще съм жива“, споделя притесненията си 42-годишна майка на две деца. „Вероятно ще гласувам, трябва да гласуваме, само да не се разболея от короната дотогава“, допълва жената.  

Ваксина заради работа

„Притеснявам се, че без да си се ваксинирал няма да можеш да ходиш в чужбина, а искам да отида да поработя във ферма за бране на плодове, сезонна работа. Ще се ваксинирам пък каквото ще да става, нямаме май много варианти. Все ще се мре от нещо“, споделя смолянчанин.

„Обезпокоена съм как ще живеем изобщо, какво ще се случи с човечеството. Ние пак видяхме и по-хубав живот, но децата ни какво ли ги очаква? Онлайн живот, онлайн обучение, никакви контакти, напрежение, несигурност. Станахме зомбита от работа в магазина и у дома. По цяла нощ сме в кухнята, защото явно чрез яденето запълваме липсите си. Нямаме вече мечти, нямаме очаквания. Няма на какво да се зарадваме, само си казваме да сме живи и здрави“, изразява тревогите си родопчанка.

Летен сезон в зимна меланхолия

„Дали ще има летен сезон, кой знае. Звънях на моя работодател от Слънчев бряг, при който работя от години лятото. Човекът ми отговаря „Нищо не мога да ти кажа отсега, никаква яснота нямаме какво ще е. Ще те потърся, когато стане ясно, но ако се уредиш някъде другаде, действай си, аз нищо не мога да ти обещая“. Не знам как ще я караме, в магазините скъпотия, заеми и това зимно време. Преди се радвахме на снега, а сега се превърна в бедствие и то 5-6 сантиметра сняг. Не ми се мисли, каквото дойде. Животът вече няма никаква стойност. Не очаквам и пролетта да е по-различна от зимата и тази година започна гадно и пак е ковидова“, споделя болките си родопчанин.


Корона и бюлетини

Хората продължават да са притеснени как ще оцелеят. Най-посещаваните институции са социално подпомагане и Бюрото по труда, за да могат  да кандидатстват хората за обявените от правителството мерки за тези сектори, които останаха затворени.

И предизборната кампания е вяла, както настроенията на хората. Само няколко партии провеждат срещи на терен, както се казва. И избори за първи път по време на пандемия ще провеждаме. Все пак родопчани казват, че ще гласуват, защото това е конституционно тяхно право.

В същото време пандемията набира все по-голяма скорост. Джипита споделят, че всеки втори в Смолян е с коронавирус. Вият се опашки пред микролабораториите за писиар тестове. Фейсбук стана като некролог, всеки ден се публикуват съобщения за починали от вируса хора.

Дано поне времето вече се пооправи, както казват синоптиците, поне малко слънце да видим и да излезем на разходка в гората, надяват се родопчани.

Такива са настроенията на част от хората, свързани със закъснялата пролет.  Старата песен на нов глас, както се казва. Нашенци продължават да си броят стотинките до заплата, да пестят ток и да зъзнат, за да не ги шокират със сметката, да очакват есемес или писмо, че ще запорират заплатата им, защото нямат пари  за заемите си. Продължават да се чудят дали да се ваксинират, дали ще останат без работа, ще има ли летен сезон, как ще се справят с онлай обучението на децата си, дали ще се разболеят от коварния вирус, изобщо как ще я карат. Продължаваме със старите проблеми и страхове в очакване на пролетта и как да се преструваме на нормални .  

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

-Смолян в първите дни на пролетта

-Вирусът, ваксините

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I