„Регионът бе напуснат от много хора. Вече не останаха дори читави общи работници, камо ли майстори. Принудени бяхме да наемаме хора, които не знаят какво е отвес”.

Думи на строител, с бригада, събрана от „кол и въже”, както се изразява. Включил се като подизпълнител по време на мащабното саниране на сгради в страната. Той говори за Родопите. Минаха няколко години оттогава. Сега май е по-зле.

Един народ с няколко „родини“. В това се превърнахме. Разпръснати из цял свят в търсене на по-доброто. Разкъсаното общество от икономическата обусловеност в страната неминуемо породи и ще продължава да поражда сблъсъци. На характери, на джобове, на мисли и идеи. Нашенци „там” срещу нашенци „тук”. Две държави, разделени от събитията в някакъв извратен финансов вариант. „Богаташи” и „Оцеляващи”. Като две враждуващи племена. Едните са номади, другите здраво пуснали корени в земята на дедите си. Никой обаче няма право да обвинява нито едните, нито другите. Въпрос на решения в името на добруването.

Едни са успешни, други не. Понякога тукашните наричат тамошните „миячи и шпакловчици“, последните пък отговарят с „партийни слуги, нагаждачи и бедняци“.

Факт, разделение и само разделение. Факт и че не останаха работници у дома.

Едни заминаха да стават „роби“ на Запад, други пък избраха „робството у дома“…

Четете по-късно темата на 24smolian.com:

С партийна книжка към прогрес и…

Недостиг на „роби“, започва внос!

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I