24smolian.com/Регион

В музеите на България се крият стотици съкровища, за които или не знаем, или отдавна сме забравили. Едно от тях е в регионалния музей в Смолян. Пушката на капитан Петко войвода. А историята ѝ е като за филмов сюжет, отбелязва в „Забравените съкровища“ bTV.

Пушката е предадена от самия воевода на неговия секретар и пръв съратник свещеник Атанас Келпетков от Устово. Това става 1879 година когато се разпуска дружината на капитана.

Той я завива в едно платно и я зазидва в тайник на своята къща. 1923 г. се налага ремонт на къщата и уста Петко Христов от Райково открива тайника в зида. Той я пази 30 години в своя дом и 1952 г. я предава в музея. Последните думи на Келпетков за пушката са „Пазете пушката на капитан Петко войвода, последното свидетелство за веществената памет на един човек, направил целия си живот подвиг“.

Пушката е уинчестър от 1866 г. Тя е ценна като оръжие и е с колекционерска стойност, защото има малко екземпляри. Тя идва 1873-та година в България. Има много легенди, свързани с пушката на капитан Петко войвода и две предположения как я е получил. Едното е, че я е получил лично от Джузепе Гарибалди, а второто е, че я е получил от руския император Александър втори“, казва Валентина Василева, директор на регионален исторически музей „Стою Шишков“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I