Дейности на Превантивно-информационен център по наркотични вещества - Смолян за 2022 г.


24smolian.com/Общество

Превантивно информационният център по наркотични вещества реализира на общинско ниво Националната политика в областта на превенцията на неупотребата на наркотични вещества сред младите хора. В Плана за дейността на ПИЦ – Смолян са заложени дейности, съобразно стратегическите  цели и задачи от Националната стратегия за борба с наркотиците 2020 – 2022г. и Плана за действие към нея.

Това съобщи секретарят на центъра Мария Славчева.

Основните дейности, предвидени за реализиране през тази година включват. Различни алтернативи на рисковото поведение сред младите хора. Осъществяване на дейности по превенция употребата на психоактивни вещества в училищна среда. Обучения и обмяна на опит между младежи - доброволци със други ПИЦ от страната. Повишаване  знанията на специалисти работещи в сферата на образованието. Работа с родители и  работа на терен. Взаимодействие и координация между институциите работещи в сферата на превенцията. Дейности, утвърждаващи здравословен начин на живот. Осъществяване на консултации с деца употребяващи и злоупотребяващи с наркотични вещества и техните семейства.


Дейността на Превантивно информационния  център по наркотични вещества в община Смолян е насочена към всички млади хора в училищна възраст за неупотребата на психоактивни вещества и последиците от тяхната употреба.

Центърът  разработва и осъществява програми за превенция на употребата на наркотични вещества, организира обучения, семинари, лекции и дискусии по тази тема с ученици, родители, учители педагогически съветници, медицински специалисти  и др. Осъществява консултативна дейност с деца, младежи и техните семейства. Изработва и издава информационни материали за проблемите с употребата на психоактивни вещества и последиците. Организира младежки инициативи с превантивна насоченост – конкурси, концерти, спектакли, спортни състезания и други полезни дейности, посочи Славчева.


Отчитайки важността на проблемите свързани с употребата на наркотични вещества от деца и младежи, от центъра с готовност ще отговорим на въпросите и ще окажем  помощ на младите хора. Само, когато учениците питат, ние ще знаем от какво точно имат нужда. Само, когато споделяме опит и знания, можем да си бъдем взаимно полезни, коментира секретарят на центъра.

През последните няколко години употребата на психоактивни вещества набира скорост, отчете Славчева. За съжаление този проблем засяга не само хората, които употребяват, но и техните семейства, близки социалната им среда. Най-често първият сблъсък с веществата се случва в училищна възраст, когато младите хора имат нужда да експериментират, да бъдат забелязани, да бъдат приемани в групите. В този период те лесно намират наркотиците, смятайки, че от тях ще получат това, което им липсва. Именно поради тази причина всички ние носим отговорност и можем да бъдем полезни с предотвратяването и ограничаване на употребата и последиците, породени от употребата и злоупотребата с наркотици. С няколко съвета, искам да информирам  родителите и да  им  дам отговори на въпроси, които може би си задават, каза Славчева.


Признаци за наличието на употреба на психоактивни вещества:

Преди да направите хипотеза, че някое от вашите деца употребява наркотици, имайте предвид, че част от признаците за употреба на тези вещества са типични при навлизането в юношеството. Много от тях са нормални за пубертета и поради тази причина разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретна ситуация.

Социални признаци:

-Промяна в ценностите, валидни за обществото;

-Липса на структурирано свободно време /спорт, хоби/;

-Трудности със социалната интеграция, начин на живот извън закона.

Типични знаци:

-Наличие на вещества у ученика;

-Наличие на „прибори“- капки за очи и нос;

-Фолио, обгорена лъжици, спринцовка;

-Много свити или разширени зеници;

-Следи от убождане по ръце, крака, бедра;


Отношения с връстници:

-Смяна на приятелски кръг/компания/;

-Избягване на учители и ръководство на училището;

-Липса на комуникация със съучениците;

-Враждебно, отбягващо, затворено или загадъчно поведение;

-Наличие на финансови проблеми с връстниците.

Поведение:

-Пасивност, апатия, затвореност в себе си;

-Променливо настроение, свръх активност, свръх възбудимост, нервност, еуфория, раздразнимост;

-Измислици, манипулации, предизвикателно поведение, заплахи;

-Загуба на чувство на време, разсеяност, бягство от часовете, липса на организираност;

-Намаляване на постиженията в училище;

-Отслабване на вниманието и концентрацията;

-Чести конфликти с представители на училищните власти;

-Липса на интерес, изоставяне на учебните задължения.

Призив:

Уважаеми учители и родители,

Надявам се, че информацията, която ви представих ще бъде полезна за Вас. В нашето напрегнато и динамично време, улисани в ежедневната борба за по- добър живот, често се разминаваме с децата. А те се нуждаят от вас, от разбирането ви, от мъдростта и опита ви. Много важно за тях е да успеем  без  да се натрапване да бъдем техни приятели, да им помогнем да преминат през трудните за тях периоди без да посягаме на свободата им.

Изградете във вашите деца увереност и самочувствие и ги насочете към правилния избор, защото живота и здравето на децата са от първостепенно значение за цялото общество.

Ние от ПИЦ търсим млади хора, обединени от благородната кауза, със запалено в сърцата пламъче на емпатията, да участват в организирането и провеждането на различни инициативи с превантивна насоченост. Млади хора, които не са безразлични към проблема,  свързан със зависимостите, имат цел, добри идеи и мнения, които искат другите да чуят, искат да се обучават, да са полезни , да помагат. Желаят да са част от младежките инициативи на центъра, да създадат нови приятелства и да се забавляват.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I