Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

„Съпругът на сестра ми я пребиваше. Десетки пъти идваше в дома ми посред нощ бита и изплашена, но понеже живее в село, се притесняваше да предприеме някакви действия. Последният път само ми се обади по телефона и каза да отида до тях, защото не може да мръдне. Заварих я в локва кръв и повече не й позволих да се върне при насилника си. Срещнахме съдействие от полицията, а след това съдът издаде заповед за защита. Сега живее при мен с децата си. Може би, ако не й бях помогнала, нямаше да е жива“.

Тази жена, жертва на домашно насилие,  е имала шанс да оцелее, защото е срещнала разбиране от сестра си. Други обаче нямат този късмет.

 

Тема табу

 

Поради спецификата си домашното насилие остава тема табу. Жертвите пък търпят, докато не се случи нещо непоправимо с техния живот. България има приет закон за защита от домашното насилие. Какво е то? Всеки един акт или опит за физическо насилие. Ако Ви бутат, блъскат или нанасят удари, ритници, плесници; ако се хвърлят по Вас  предмети; или се отправят заплахи с оръжие или нараняване с него; ако Ви  се налага физическо възпрепятстване да напуснете  дома Ви; ако ви  заключат някъде против волята ви и  др. Домашното насилие може да бъде сексуално, емоционално, икономическо, както и принудителното ограничаване на личната свобода, права и живот. Преследване, забрана за общуване в социалните мрежи, ограничаване на контактите ви. То може да се извършва от съпруг, близък, роднина, човек с когото живеете на семейни начала. Домашно насилие може да се упражнява и върху дете от родител, близък, настойник. То като, че ли е най-страшно, защото невръстните не могат сами да потърсят помощ. Извън тези определения зад всяка една съдба стои страх, съсипана психика, ниска самооценка, физическа и психическа болка. Не е задължително само хора с по-нисък образователен ценз да са извършители на това насилие. Често на пръв поглед добре стоящи в обществото, усмихнати и вежливи,  в семейството се оказват насилници.     

 

Сигналите

 

В Смолянска област домашното насилие е с интензитет. От 2020 г. до август 2022 г. на спешния телефон 112 са подадени над 1000 сигнала като прави впечатление, че на 1 от всеки 10 сигнала се е изисквала и Спешна помощ, което означава, че животът на жертвата на домашно насилие е бил в опасност. Този показател е по-висок с 2 процента от средния за страната, когато се изисква на мястото на инцидента да пристигне и Спешна помощ.

Тези данни бяха изнесени в Смолян по време на събитие, организирано от Първи Дамски клуб за развитие на община Смолян, посветено на домашното насилие. То продължи повече от два часа и беше изключително полезно.

Жертвите на домашно насилие в Смолянско са предимно жени и деца. Заповедите за защита са 102 като половината от тях са за постоянна защита. Полицията в Смолян правилно прилага закона и издава и много повече предупредителни протоколи, които са 200 за година, посочиха експертите по време на срещата.

Законът за правна помощ предвижда безплатна помощ и консултация, включително и по телефона, за да се потърсят правата в съда.

 


„Трябва да си тежко бит“

 

Психолози  разясниха, че жените, жертви на домашно насилие от Смолянска област, изключително трудно са намерили сили да споделят за проблема си. Нямали са помощ от роднини и приятели. Трябва да си тежко бит, за да ти помогне полицията.

Хората се крият, срамува се жертвата, а не насилникът. Насилниците са комплексари, с личностни разстройства. Често заемат и високи постове, но пък са страхливи. В обществото се представят в благоприятна светлина –любезни и възпитани. Трудно е да се направи общ профил на насилника, бе друга от констатациите.

Един от проблемите е и незаинтересоваността на хората. Ако чуем скандал в апартамента до нас, крясъци, шумове от падане на предмети, си мълчим. Много често казваме: „Те са си семейство, всичко има, ще се оправят“. Това не трябва да е така, жертвата няма възможност в тези случаи да се обади на 112 или да потърси помощ. Нашето бездействие може да коства живот. Непременно трябва да се обадим на спешния телефон, за да дойде помощ.

Освен статистики и случаи за домашно насилие трябват и действия, за да се помогне на жертвите. Необходимо е да има на първо време Кризисен център за жертви на домашно насилие в Смолян, за да има къде да се настанят. Адвокати от Смолян подготвят Консултативен център, където пострадалите ще получават безплатно правна помощ.

Особено важно е и обществото да не е безразлично към темата ако бъде свидетел на домашно насилие да сигнализира веднага органите на реда. Жертвата се срамува, а не насилника.

Не бъди безразличен! Говори днес, за да не замлъкне друг завинаги утре!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I