24smolian.com/Общество

Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националния фолклорен конкурс на „Рожен“ – Събор на народното  творчество и животновъдство 2023. От 14 до 16 юли на четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат как съхраняват автентичния българския фолклор.

Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „Васил Левски-1931“ от с. Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „Просвета“ от карловското село Соколица и състава от 50 изпълнители на „Големите гайди“ към Архиерейско наместничество Асеновград.

В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село Криничне,  Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

Част от фолклорната палитра на Рожен ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне, който ще се проведе на 15 юли. В него може да се включи всеки желаещ, като записването за участие може да се направи и на място.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни на събора.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I