24smolian.com/Общество/Регион

Непълнолетни вуйчо и племенник от Сирия ще тръгнат на училище в Родопите. Те ще са записани в школо в Момчилград през новата учебна година.

Двамата са от кюрдски произход, родени в град Кобане, област Халеб. Заедно с целите си семейства са избягали в Турция, научи екип на „Родопи voice“.

По-късно 15-годишният преминава незаконно границата и влиза в България с още 20 мигранти. Същата е и съдбата на 10-годишния му племенник, който е дете на една от седемте сестри на по-големия. Първо са озовават в Харманли, а по-късно за пратени в Център за настаняване в Момчилград.

Родителите, братята и сестрите им са все още в Турция, а децата контактуват с тях чрез социалните мрежи.

„Заради войната в Сирия не успях да уча. Не искам да се връщам, страх ме е за живота ми“, сподели в съда 15-годишният Омар. В Турция е пребивавал в градовете Анталия и Истанбул. Влиза в България през телена ограда.

Децата декларирали, че не са членове на въоръжена групировка или на политическа партия. Не са били арестувани в Сирия и Турция.

Според доклад на социалните, те са с добро поведение и бързо се адаптират в новата среда. Предстои им да тръгнат и на училище.

Съдът в Момчилград одобри искането на Дирекция „Социално подпомагане“ и двамата непълнолетни ще бъдат настанени в Центъра за срок първоначално от една година.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I