Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

 

Детето се стряска през нощта. Прегръща баща си и го нарича „мамо“.

Детето се стряска през нощта и прегръща майка си, наричайки я „тате“.

В дома на гурбетчиите. Където самотата се заплаща в евро. Защото парите и произхождащите от тях благини и доволство изпреварват по значимост семейството. „Основната клетка на обществото“, вече е като подигравка в спомените от речта при сключване на брак в обредния дом от онова време.

Всяко четвърто дете в страната е с един родител зад граница. Това обаче са данните за 2018 година. В рая на „розовата демокрация“, която ви се преподава из ефира на нац. телевизиите. Когато вирусите бяха просто кихане, кашляне, болничен и бележка за извиняване на отсъствията.

 

Всяко четвърто дете е с двама родители зад граница.

 

Анализът в началото на тази година. Пет лета по-късно. Терминът е „вайбър родители“, въведен от омбудсмана.

„Те са оставени на грижите на своите баби и дядовци, на своето разширено семейство. Това е стара практика. Защото истината е, че ние към настоящия момент не знаем с точност колко деца всъщност са част от този проблем“, казва общественият посредник.

Оставянето на деца без родителска грижа е и тежко нарушение на основните човешки права…

 

На кого ли му пука?!

 

Тези хора избягаха от „рая“ на демокрацията. Която ни пробутаха издънките на  треторазрядни номенклатури. Които овладяха държавата и с евроатлантизъм на усти ни говорят за „прекрасния нов свят“, в който живеем и от който всеки бяга. Доволството и охолството останаха за тях. За останалите-вайбър.

Пука ли им? Трябвало на всяка цена да има правителство. Защото ще спасяват за  пореден път държавата, която лично те забатачват в последните 30 години. Един политико-олигархичен модел с мафиотизирано управление на всяко ниво на държавата ще ни спасява? От кого? От себе си?

 


Най-важното нещо в тази държава не са хората, а властта.

 

Тя носи охолството, благините, мазнините. За останалите-или се подчиняват на феодалната йерархия, или пътят им е навън. Свободни сте! Да избягате където ви видят очите. Защото тук се оправяме. Цели три поколение вече носят на гърба си оправията. Някои и из други части по и в тялото.

„Политически боклук“, както рече обвинител №1 на държавата, ще ви стъкми дереджето, ще разчисти боклука. Все едно мафия да се бори с мафията.

На никого не му дреме за вас. Личният интерес е важен.

 

Бандитските групировки

 

Времето на мутрите отдавна замина в небитието. Настана времето на политическите групировки. Всяка полит формация се превърна в трудова борса за неудачници. Всякакви интелектуални телкаджии се намърдаха в разните листи с претенция да ви оправят. И те, че да не изтърват влака. Към момента виждате и другото чудо-всите партии на една софра. Само и само да има манджа. Приоритетите им общи, щенията също. Трапеза да има. План за възставяване с някави кирливи, вече станали пословични, милиарди, които да бъдат разпределени из правилните места. След това…

Пак някоя софра.

 

Ясладжии, трапезаджии, които не могат и да пръднат без позволение от Брюксел и Вашингтон.

 

Затова и се надпреварват кой по-голям евроатлантик да се наперчи.

Не че не им знаят хала и възможностите, камо ли пък алчността. Но такива са им потребни. Защото в името на джоба и майка си продават. Изпълняват всичко точка по точка. Господарите ми същите. Защото алчността не е наш патент.

Огледайте се. Всеки от вас вижда случващото се. Но примирено скланя глава.

Пука му на някого за тази глава. И за този задник. Ще го наритат, ще отсекат. Само им се изпречете.

Държава, овладяна от алчността на мафията. Вече не е усещане, както класациите за корупция. Вече е начин на живот. Който не краде, майка му да умре, сигурно се заклинат във всеобщата омерта. Или си като нас, или срещу нас.

 

И се чувстват недосегаеми. И ще слушате тъпизмите им за оправия до гроб.

 

Или…

Изборите не решават нищо. В нашия случай са още по-безсмислени. Гласувате за различни, получавате коалиция между тях. Във ваше име, в името на вашето спасение.

Накрая пак ще е същото. Едни ще станат още по-богати, а вие още по-бедни. Ще гледате деца и внуци по вайбър.

Всъщност, единствената промяна през тези години бе, че телефонният разговор с предплатена карта бе сменен от скайп, а скайп от вайбър. Приложенията се менят, а избягалите се увеличават.

Това е промяната. В технологиите, не и в добруването. Технологията на властта остава същата.

 

Винаги има едни, които „режат и разпределят баницата“.

 

И определят на кого по колко. Сега нещо, което знаете-болшинството от вас не влизат в тази делба. За вас е вайбър. Малко ли е? Че без него и децата няма да видите.

Не се ли отвращавате? Не ви ли е яд? Преход на възраст половин живот време. Защото след 60 я инсулт, я инфаркт. Знаете как е в страната на „розовия рай на демокрацията“.

 


Тук здравеопазването е най-яката търговия.

 

Тук добитъкът се екзекутира по заповед на EU. Без право на помилване. Чуми, трески, вируси-гилотина.

Ще ядете скакалците и бръмбарите им. Които от години обитават главите на евролибералните откачалки. За които единството на половете е като нощна полюция. Ще се подчинявате, защото жална ви майка. Тяхната прислуга вече е заделила за пет живота пари, вие му мислете.

Най-болни, най-бързо топящи се, на-бедни, най-отчаяни….

Но с една скрита сила, която тлее вътрешно. И тя ще се прояви. Древността на потеклото го изисква.

И когато това стане, нещата ще потръгнат.

Явно има място за още отчаяние и гнет в прашния скрин на търпението.

Това от своя страна увеличава наглостта и арогантността на тези, които изгониха родители, децата, внуците ви.

Раят на демокрацията-бягай където ти видят очите!

На снимките:

-Тя казва, те изпълняват

-Гурбетчии се прибират. Дълги години са зад граница. Бабата и дядото искат да зарадват внуците. Катастрофа малко след „Маказа“ отнема живота им. Край колата е детска играчка-телефонче

-Страдащата баба Дора, искат да убият козата й-чумава била

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I