Експертизата се очаква да „свали“ обвиненията


24smolian.com/Общество

Катастрофата на бившия кмет на Неделино Стоян Беширов е възможно да прекрати делото срещу него и общо 9 обвиняеми за присвояване на средства. Назначената съдебномедицинска експертиза цели да докаже дали изобщо състоянието на Беширов би му позволило да участва в процеса.

„Ако той не може да се яви, делото ще бъде прекратено. Вероятно това ще стане и с останалите, които са действали по негова заръка. Без основен обвиняем-няма процес“, посочиха за „Родопи voice“ от прокуратурата в Смолян.

Както вече писахме, за пореден път делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов бе отложено. Нито един от обвиняемите, общо девет души, не се яви в съдебната зала в Смолян.

Все още не е готова назначената съдебномедицинска експертиза.

Припомняме, че Беширов бе с „дифузна травма на главен мозък“, след претърпения от него тежък пътен инцидент на 4 октомври м.г. Тогава 67-годишният родопчанин катастрофира край кърджалийското село Върбен. Дълго време той бе на лечение в клиника в Пловдив.

Беширов е обвинен, че в периода 2012-2014 година, в условие на продължаващо престъпление, чрез 25 деяния, заедно с останалите обвиняеми, е присвоил 1 216 746 лева, предоставени на община Неделино от правителството.

В обвинителния акт, който бе внесен срещу бившия управник на родопската община в Специализирания съд, е посочено, че бедствени положения по време на кметуването на Стоян Беширов е нямало, но обявените такива в община Неделино са били с цел източване на средства, чрез възлагане на обществени поръчки без обявление. За целта тогавашният кмет издавал множество заповеди, в които преувеличавал характера на валежите, снеготопенето и пораженията, които те нанасяли върху инфраструктурата.

След като бяха закрити специализираните прокуратура и съд, всички материали по случая са пратени за разглеждане към окръжните магистрати в Смолян.

Деветима, начело с бившия кмет, са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години. Общо 198 са свидетелите по делото. Вещите лица са 11.

Следващото заседание на съда е насрочено за 28 септември.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I