24smolian.com/Общество

Чери домати. Според израелците, те са техен патент. Според жителите в Родопите-напълно наш.

„Като плевел са. Боцнеш го някъде и си расте. Дори не е нужно да се полива“, споделя възрастна жена от село в региона. Вкус? Чудесен. Късаш и ядеш, дори не са пръскани. Навсякъде се хващат.


„В София купуваме тарелка от 200-300 грама за близо 4 лева. Внос от Испания. Но не могат да се сравнят с нашите“, пък коментират родопчани, от години преместили се в столицата.

„Винаги сме ги наричали „френци“ тези домати. Това чери откъде го измислиха? Корените на боледуват. За разлика от другите домати. Тази година са зле. Стъблата потъмняват, листата изсъхват, пръскаме, ама файда няма. Някаква болест ги хвана“, коментира възрастната стопанка.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Искам да попитам има ли в България контрол на семената които се продават * става въпрос за семейната от домати. Тази година си правихме реколтата отдомати. Семето което купихме от специализирзн магазин се оказа че няма нищо общо текста на опаковката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на дипломата ти за средно образование вероятно е написано твоето име, но реално си за втори клас.

      Изтриване
    2. При цена от пет бона за кило семе какъв да е контрола? Както всичко друго в нещастната ни държава...

      Изтриване
    3. Няма контрол !
      Геосем,са вече фалшиви семената на доматите Рила

      Изтриване
    4. Съгласна съм с вас контрол няма и в този бизнес както със всеки друг в България

      Изтриване
  2. То в софия и тарелка с тучиница или с коприва дават сума пари, ама за плевели ние пари не даваме

    ОтговорИзтриване
  3. Истина е.Баба ми в Смолян гледаше малки зелени доматчета и првеше сладко от тях .В кзармата по оклад даваха такова за закуска.Сьщо и сладко от портокалови кори.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво бе човек скоро не бях чел някой да споделя за тези сладка по принцип не бяха лоши ама две 2 години е накрая втръсваха.

      Изтриване
    2. Да, ама вече няма казарма, за съжаление!⁸

      Изтриване
  4. Не само в Родопите и в нашата градина си ги има тези саморасляци, растат си без да се грижиш за тях, но тази година вали по-често и не са толкова сладки

    ОтговорИзтриване
  5. Марули, марули, марули
    Огромно зелено поле.
    Всредата стои и се пули
    Едно възхитено теле!
    ЩО Е ТО? - ВЕГАН

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I