24smolian.com/Общество

Изминалият август е бил от най-топлите месеци август за последните 70 години, отчетоха днес метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в кратък анализ на времето през изминалия месец. Средните месечни температури са били между 20,5 и 27,5 градуса и имат отклонение от месечната норма между 0,3 и 3,1 °С в плюс.

Най-високата измерена температура е 41,5 градуса – на 4 август в с. Новачене, обл. Плевен. Най-високите измерени температури са над 40 градуса в 6 оперативни метеорологични станции на НИМХ, но няма надминати абсолютни максимални температури.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежа са между 1 и 80% от климатичната норма, но в части от Западна и Централна България са между 80 и 183%. Най-оскъдни са валежите по Черноморието (Варна – 1%), а най-обилни са в Югозападна България (Благоевград – 183%).  Този месец август е с по-малко валежи от август 2022 г., но с повече от август 2021 г.

През втората половина на месеца високите температури и човешка небрежност станаха причина за множество горски и полски пожари в Южна България. Един от големите бе в Родопите, край село Хвойна.

През по-голямата част от месец август и в повечето райони на страната агрометеорологичните условия се характеризират с високи температури и недостатъчни валежи.

През изминалия месец реките в страната бяха с водни количества около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води. Вследствие на валежи в периодите 5–6.VIII и 24–25.VIII в резултат на валежи сa регистрирани краткотрайни повишения на речните нива, по-съществени във водосборите на реките Искър, Янтра и Арда. 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I