24smolian.com/Общество

Фермера, Козата, Шмаркан, Юнгата, Шмъркозавъра, Малката тръба, Дон Чичи… Част от прякорите на наркодилърите, които оперират в Родопите. Над 30 са продавачите на дрога в областния град Кърджали, установи преди време разследване на екипа на „Родопи voice“. Най-младият пък е на около 15 години

„Плюс мешетата от малките населени места в Кърджалийско и Смолянско, броят им вероятно ще стане трицифрено число. Това са дилъри от най-ниско ниво. Няма нито един голям играч от тях. Някои разчитат на собствена продукция-плантации по затънтени села. Други внасят от Хасково и Пловдив. Но тук говорим за марихуана. Синтетиката е 100% внос“, споделиха пред екипа ни отлично запознати източници…

Много бързо пък директори на училища ще трябва да „влязат в час“ с хората с прякорите и дрогата.

Училищните директори да получат достъп до електронен регистър на наркоразпространителите в нашата страна, за да могат да извършват проверки при съмнение. Възможностите за реализация на подобна идея бяха обсъдени по време на редовната среща на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България. В нея участва и премиерът акад. Николай Денков.

„Всички регистри, свързани с темата за наркотиците, могат да бъдат посочени приоритетно за електронизация“, предложи министърът на електронното управление Александър Йоловски във връзка с промените в Закона за електронното управление, влезли в сила неотдавна. В тях е заложено до 31 март 2025 г. административните органи да приведат в електронен вид регистрите, които водят. За целта ще бъде изготвен график, който ще бъде приет с постановление на Министерския съвет до края на октомври т.г.

Държавата ще насърчава родители, учители и ученици да подават сигнали, ако установят употреба или разпространение на наркотици в училище. За да се чувстват тези хора защитени, сигналите ще се подават анонимно. Допълнително ще се уточни по какъв канал. Сред възможностите са Националната телефонна линия за деца 116 111, която се администрира от Държавната агенция за закрила на детето, създаването на специално мобилно приложение или на отделен имейл адрес.

Министерството на образованието и науката (МОН) продължава да събира всякакви налични материали по темата за наркотиците – информационни брошури, клипове, филмчета, методически ръководства, програми за работа с ученици и др., които могат да бъдат в помощ на педагогическите специалисти и родителите.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I