24smolian.com/Общество

Местни избори. Мажоритарен вот. Гласува се за личности. За визия, за града, общината. За живота. Властта, която трябва да стигне с решение за проблема на всяка улица.

Новата рубрика на 24smolian.com. Предполагаща далечен хоризонт за отговор. Какво ще „влезе“ в урната и какво ще „излезе“. Какво да очакваме?

Мнението на известни общественици в областния град…

Денислав Костов е на 40 години, семеен с две деца, развиващ консултантска, счетоводна и търговска дейност.

Общински съветник с един мандат в Смолян. Директор на областна дирекция на ДФ “Земеделие“ Смолян в периода 2015-2021. Изучавал „Икономика, управление и финанси на търговията“ в Смолян, „Счетоводство“ като магистратура в Университета за национално и световно стопанство София, както и втора магистратура „Европейски експерт по земеделие и селски райони“. Завършил допълнителна квалификация по „Педагогика“, към момента докторант в Аграрен университет Пловдив.

„Урните или машините са част от т.нар. изборен процес. Право на избор има всеки български гражданин. „Избор“ звучи чудесно, но всъщност пред какъв избор сме поставени? Интересно! Според мен, това което „влиза“ в урните са мечтите, надеждите, дори доверието на хората. Влиза нашето желание да живеем по-добре, за личното ни развитие и просперитет, но и това на нашия град. „Влиза“ надеждата на хората да видят града си красив, просперираш, с възможности. И така накрая „влиза“ и доверието, което даваме на хората, които биха могли според нас да постигнат всичко това за нас, за града. Тук отварям една голяма скоба, именно за възможностите на „той“ или „тя“ желаещи да управляват/сбъдват мечтите на хората. Налице е крещяща нужда от визионерство, стратегическо планиране, от поставянето на средносрочни и дългосрочни цели за развитието на града. Моето усещане е, че никой не желае да докосне „горещия картоф“ и да направи един по-задълбочен разрез на проблемите и възможните решения, да ги вплете в една програма и да търси подкрепа на всички нива за решаването им, ако не изцяло, то поне да се ограничат, минимизират щетите от процеси като обезлюдяване, ниска стойност на заплащане на труда, качество на живот и др. Необходимо е стъпка по стъпка да се работи за дългосрочната цел съвместно с местната общност и централната власт.

Тук длъжник към хората е и държавата с нейната непредсказуемост, хаотичност, липса на регионален подход и прогнозируемост. И нека да излезем от дребнотемието, ако желаем развитие на общината, не може да стоим „залостени“ в „дупките по улиците“, „тръбите и канала“, „чистотата и тревата“, нека да погледнем малко по-напред към създаването на продукти с висока добавена стойност, да мислим високотехнологично във всяка сфера на живота /туризъм, земеделие, наука/, да действаме мащабно и визионерски.

От урните ще излезе един „компромис“! Компромис с нас самите, компромис с мечтите и надеждите за развитието на града ни и с чувство на употребено доверие. Въпреки всичко това сме длъжни да направим своя избор като част от борбата за по-добро утре и трябва да знаем, че не всичко се решава с това, което ще „излезе“ от урните. Ние трябва да сме чувствителни като общество, да сме борбени и амбицирани, да умеем да водим диалог и да стимулираме красивото и доброто.

Нека хората се огледат за личностите в листите и кандидатите за кметове, за визионерите, за тези които не се притесняват да говорят, да се борят, да решават проблеми! Тогава резултатът, който ще „излезе“ от урните, съм сигурен, че ще е добър, Смолян може, Смолян има личности, които знаят и могат, Смолян трябва да продължи да се развива!“

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I