Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество/Регион

2 042 408 200 лева е тазгодишната вноска на България в Европейския съюз. През миналата бе 1,6 млрд. лева.

За пример, за 6 месеца страната ни е получила 724 млн. лева по прословутия План за възстановяване и развитие. С един куп условия, които трябваше да бъдат гласувани в парламента.

И настана времето да си зададем въпроса къде потънаха всички милиарди от ЕС от приемането ни досега?! Защо магистралите са на вълни и в постоянен ремонт, защо до обикновения животновъд, земеделец растат условията, но не и финансирането? Защо целият този сектор е буквално разгромен, а насреща нищо? Защо пращаме енергетиката в колапс, изпълнявайки решение на ЕС за „Зелени сделки“ и прочие? Един пример. ЕС бе създаден първоначално като „Общ пазар за въглища и стомана“. Сега същият този Съюз иска да спре въгледобива, да унищожи своя първообраз.

Подобни въпроси могат да се зададат за всяка една сфера, която може да държи тази държава все още на крака.

 

Редно е и да си зададем още по-важен въпрос.

 

Доколко България има полза от ЕС?

Страната ни почти изцяло загуби своя суверенитет, а решенията се вземат отвън. И не само, че промяната не настъпва, но става още по-зле.

Да прочетем и темата НАТО. 19 години след влизането в Алианса. Първоначално страната ни трябва да плаща годишна вноска от 8 милиона долара. Към момента тя вече е 1,5 милиарда лева. В същото време армията ни е буквално обезоръжена. Не разполага нито с ново оборудване, нито със съвременни оръжия. Представете си, ако всички тези милиарди за 19 години, се използваха за оборудване на армията?! Нямаше да се достигне до това положение, нали? „Народ, който не храни собствената си армия, скоро ще храни чужди“, е казал Наполеон. Е, България вече ги храни.

Посещението на украинския президент показа истинското лице на съвременната българска политика. Недостойно поведение на слагачи. Дори по темата „Македония“ трябваше да се примирят с чуждо решение и видяхте какво последва. Няма нито един автентичен акт на поне за пред хората признак на достойнство.

 

Европа живее в една фалшива либерална демокрация от тоталитарен вид.

 

„Десни политики с леви убеждения“ и насилствено налагане на волята. Комунизмът не успя в Съветския съюз, но пък Марксизмът победи в Запада (всъщност, той е и западна идеология, но инсталирана на Изток).

Много хора в страната ни продължават да живеят в своята собствена фантазия за това, което представлява Западния свят. А той в упадък, видим с просто око. Самата подмяна на ценности е доказателство за това. Еднополюсният свят превърна обществата в еднополови. Загуба на идентичност, дори просто човешка.

У нас тази либерална демокрация е просто една фасада, лъскава витрина с неонови надписи на латиница. Зад нея-мрак и разруха. Развращаване на морала на всички обществени нива.

Сега е моментът, в който това общество трябва да си отговори: това ли искахме и искаме всъщност?!

Историческият момент налага, крещи, негодува поне да загатнем за националното си достойнство.

 


Защо гурбетчията от Родопите го е страх след 22 часа…

 

Един поглед към „люлката на съвременната цивилизация“.

Франция отдавна не е Сена, Айфеловата кула, Нотр Дам, Сакре Кьор, музиката на Жо Дасен.

Франция е това, което виждате днес. Надолу по спиралата на колониалната си политика. Франция са предградията, новите французи, 3-4 поколение с корени от Африка. Това е една от най-социалните държави, в които гладен никога няма да останете. Това обаче е и държавата на едни хора с друго самосъзнание…

„Новите французи мразят държавата. Мразят правилата, законите, съответно и полицията, която трябва да ги осигурява. „Не оставяй багажа си без надзор, веднага ще мине някои от „кузените“ и ще го задигне“, ме предупредиха за първи път, когато стъпих във Франция. Кузените са братовчедите. Така ги наричат нашенци заради многобройната рода на всеки един от тях. Те ненавиждат всичко френско, но никога не ги питайте „Ами защо тогава не се приберете в Африка?!“. Мигом ще настане скандал. Много от тези хора живеят по своите правила. Във Франция има огромна престъпност, генерирана от тези хора. Има квартали във френски градове, в които полицията не може да припари. Там са гнездата. Въоръжена и тежка престъпност. Дори непълнолетни са избрали живота на бандити. Това е една ненормална среда. Ние сме просто едни гастарбайтери, които вършат работа, която французите-и нови, и стари, не пипат. Ние спазваме законите. Но не смеем да излезем след 22 часа. Защото някой 17-годишен Наил може да е решил нещо. Всъщност, подобни продават хашиш по парковете, в централните части на градовете.

Това е картината във Франция. Франция, която периодично гори. Защото не успя да се справи с колониалната си политика.

Мислите, че в България има тежка битова престъпност?! Обвинявате ромите? Мога да ви кажа, че нашите роми са като бой скаути спрямо новите французи“, коментира родопчанин, живеещ от години във Франция.

 

От Халеб в Родопите

 

Непълнолетни вуйчо и племенник от Сирия тръгнаха на училище в Родопите. Те са записани в школо един общински център през новата учебна година.

Двамата са от кюрдски произход, родени в град Кобане, област Халеб. Заедно с целите си семейства са избягали в Турция.

По-късно 15-годишният преминава незаконно границата и влиза в България с още 20 мигранти. Същата е и съдбата на 10-годишния му племенник, който е дете на една от седемте сестри на по-големия. Първо са озовават в Харманли, а по-късно за пратени в Център за настаняване в Момчилград.

Родителите, братята и сестрите им са все още в Турция, а децата контактуват с тях чрез социалните мрежи.

„Заради войната в Сирия не успях да уча. Не искам да се връщам, страх ме е за живота ми“, сподели в съда 15-годишният Омар. В Турция е пребивавал в градовете Анталия и Истанбул. Влиза в България през телена ограда.

Децата декларирали, че не са членове на въоръжена групировка или на политическа партия. Не са били арестувани в Сирия и Турция.

Според доклад на социалните, те са с добро поведение и бързо се адаптират в новата среда. Предстои им да тръгнат и на училище.

Съдът одобри искането на Дирекция „Социално подпомагане“ и двамата непълнолетни бяха настанени в Център за срок първоначално от една година.

Бежанци преминават постоянно границата ни. Някои дори остават. От години пък британци, германци и французи купуват имоти в България и заселват обезлюдени села.

 

Тук те виждат спокойствие, тишина, природа, въздух, дори повече свобода.

 

Нашите бягат в търсене на повече пари, чужди идват в търсене на повече… истински живот. Гастарбайтерът го е страх нощно време в големия френски град. Французинът тук се успокоява, гледайки обсипаното със звезди небе над Родопите.

Не ви ли звучи странно? Кой как оценява битието.


Проблемът у дома обаче е един. И той не е в чекмеджето. На показ е. Страната ни се държи като скромна прислуга, а когато преговаря-като беден роднина, дошъл неканен. Винаги иначе готов, верен на „партията“. Комсомолец от класа! От там тръгват всичките беди. Като сложим и корупцията за гарнитура.

Но и в крайна сметка остават дамските въшки за „комсомола“, пък и от какъвто и вид да е той…

Другарки, въшки и „политкоректен“ срам! Соц лозунгите останаха по табелите, заменени успешно с нови-със същата безсъдържателност в посланията.

На снимките:

-Лозунг

-Франция

-Тази скулптура казва всичко за състоянието на съвременното общество

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I