Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

„Нашият Христос е беден, преследван, тропа по вратите и никой не му отваря. Вашият Христос е богат коджабашия, сдушил се е с агата, залостил е вратата си и яде. Вашият Христос, ситият, провъзгласява: „Справедлив е този свят, честен, милостив, харесва ми; проклет да бъде всеки, който вдигне ръка да го разклати!“.

Нашият Христос, босият, гледа телата, дето гладуват, гледа душите, дето страдат, вика: „Несправедлив, безчестен, безмилостен е този свят, трябва да бъде съборен!“.

Поп Григорис повдигна расото си и се спусна към него:

-Болшевики!-изрева той-Махнете се от лицето на Бога!

 

***

 

Малък пасаж от „Христос отново разпнат“ на големия писател Никос Казандзакис. Едни одрипани хора от опожарено и разорено село на остров Крит търсят закрила и помощ в друго, богато село. Двама духовници, водачи, един срещу друг. Единият изпосталял, другият охранен и доволен от живота на първенец. Доволните отказват помощ и гонят дрипльовците. Не са им нужни, заплашват техният свят на тлъстини и охолство. Да не би да отхапят парче от него. За тях те са „болшевики“.

Дрипльовците винаги са ненужни, дори когато създават „скъпите“ дрехи на тези, които и не подозират кой се крие зад тяхното облекло…

 

„Белите робини“: Без договор, унижават ни…

 

„Не се издържа. Нямаме почивен ден, не ни се заплаща извънреден труд. Стоим и след работа при поръчки. Нямаме право на отпуски. Когато кажат, тогава. Минава годината, никой не ни ги изплаща. Виждаме, четем, че кметове и персоналът им вземали хиляди левове, защото не са почивали през годините. А никой не ги е виждал на работа. При нас е друго. Унижават ни, но в името на семействата си го правим“, изповядва шивачка от Родопите.

„Белите робини“ от планината. През последните 20 години шивашките цехове буквално никнеха като гъби, а компании ползваха труда на жените като след пазар на роби в пиратско пристанище.

 

„Шиехме за швейцарската армия…“

 

„Шиехме униформите за армията на Швейцария. Всяко копче бе изписано. Дали там знаят колко струва трудът на всяка една от нас за техните дрехи? Защо в България се правят униформите на тази армия, която не е влизала във война в последните няколко века? Правили сме анцузи на „Хюго Бос“. Цената е 250 евро на брой. С такива етикети излизаха от цеха. А едва си плащаме тока. Никой, носещ „Хюго“, не се замисля за това. Важна е марката, етикета, цената, баровското. А то излиза изпод ръцете на нас. Тези, които работят извънредно при поръчки, но не получават дължимото си. Чакат, записват се в магазините. И затова не са виновни тези, които поръчват, а тези, които поемат поръчките. За тях са важни скъпите автомобили, любовниците, луксозния начин на живот. Тези, които го осигуряват, са със значение на изтривалки. Като някоя недоволства, друга ще я замести“, споделя шивачка.

Едва ли знае съдбата на германския дизайнер Хюго Бос. Той прави униформите за армията на Третия райх. Затова са и най-стилни, за разлика от шинелите на американци, руснаци и британци.

След войната е съден и пратен в затвор. Защо? Държавата просто му дава обществена поръчка и той я изпълнява. След затвора умира от болест. Развитието на марката продължават потомците му. Но това е друга тема…

 


Оборотът - 2,5 млн., шивачката живее с 26 лева на ден!

 

Фирмата завърта годишен оборот от близо 2,5 милиона лева, шивачката, която го осигурява, трябва да оцелява с 26 лева на ден. Това е заплатата й, разпределена за 30 дни месечно. Труд, за който дори няма договор с работодателя. Държавата пък оценява несправедливостта на 2 000 лева . Това е глобата на дружеството с над 150 души персонал в региона.

„Не се издържа…“, изповядва жена от региона.

 

Стотици са в този режим

 

780 лева основна заплата за работа от 8 до 17 часа. Без трудов договор . Шивашката фирма декларира оборот в милиони годишно. Идва обаче проверка и… установява, че работнички са назначени нелегално. Глобата е в размер на 15 000 лева. Защото е рецидив. Няколко часа след проверката, договор на дружеството с работнички вече е представен в Инспекцията по труда. След обжалване в съда, магистратите решават, че санкцията е завишена и я намалят до 2000 лева.

„Това е цената на справедливостта“, коментира потърпевша шивачка

 

Мъжете им в чужбина, а те…

 

„Мъжете на повечето са в чужбина. Иначе не могат да се справят. Други са готови дори да преспят с някого заради пари“, откровен е бивш служител в шивашка фирма в региона. Казва, че се е възползвал от „евтините оферти“ на няколко свои колежки.

Местата, в които са се вършили подобни дейности, умишлено спестяваме. Прекалено противно е. А времето-кратката обедна почивка…

Жестокото битие, което посочва дъното като хоризонт.

 

Без заплати от месеци…

 

Без заплати от месеци, фирмата пък иска откриване на процедура по несъстоятелност. Съдът обаче отказа след заключение на вещо лице.

Става въпрос за дружество, опериращо в Източните Родопи от 1996 година. От 2013-та едноличен собственик на капитала става чужда компания. Шие се по поръчки за фирми зад граница. В последните месеци се натрупало забавяне на плащанията от страна на собственика за изпълнени от дружеството поръчки, а последните останали на склад без нареждане относно експедицията им и отново без да са платени. Възнагражденията са забавени, следва намеса от страна на Инспекцията по труда. Предписания, но дружеството не разполагало със средства, след като и сметките били запорирани от НАП още през м.г., става ясно в съда, където компанията иска откриване на производство по несъстоятелност.

Според заключение на вещо лице, краткосрочните задълженията на дружеството са в размер на 1 274 000 лв., а краткотрайните активи в размер на 2 668 000 лв. При това положение компанията разполага с ресурс да покрие задълженията си без да създава опасност за интересите на кредитора.

Но това не става. Десетки и десетки дела от шивачки, които биват спечелени в съда. Фирмата има 2,6 млн. лева активи, но не е платила и стотинка…

 

Родопчани произведоха продукция за 4,4 милиарда лева!

 

 61 655 родопчани са произвели продукция за 4 390 768 000 лева в рамките на година. Това показват последните данни на Националната статистика за дейността на нефинансовите предприятия в областите Кърджали и Смолян.

Произведеното от 30 232 работещи смолянчани е в размер 2 197 000 000 лева. Увеличението спрямо предходната е от 24%, става ясно от анализа на НСИ.

Реализираните нетни приходи от продажби са в размер на 2,6 млрд лева.

31 423 е броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в Кърджали. Произведената от тях продукция в нефинансови предприятия е в размер на 2 193 769 000 лева, докато оборотът на компаниите 2 919 524 000 лева.

 

***

Те са „болшевики“ единствено защото са много. Искат просто справедливост и достойно заплащане, нищо друго. Останалото са си го отработили.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I